Iată ce este bine să mănânci atunci când te supără stomacul!
Când ai disconfort digestiv sau o senzație de greață, este necesar să urmezi o dietă corectă. Alimentele potrivite îi oferă organismului nutrienții de care are nevoie pentru a se recupera, pe când cele iritante agravează mai mult simptomele.
Disconfortul gastric reprezintă senzația de durere sau greutate ori presiune la nivelul stomacului sau abdomenului superior. Această senzație poate fi sau nu însoțită de greață, eructație, balonare, flatulență, arsuri și crampe. Cauzele apariției disconfortului sunt multiple - de la consumul excesiv și/sau în grabă al alimentelor, stres și anxietate, până la intoleranțe alimentare și diverse afecțiuni, cum sunt cele digestive. De regulă, simptomele se pot trata acasă, iar odihna suficientă și creșterea aportului de apă sunt importante în procesul de recuperare. La fel și regimul dietetic, care poate fi urmat câteva zile sau o perioadă mai lungă, în funcție de severitatea simptomelor și istoricul medical.
Ce alimente să consumi
Alimentele care conțin nutrienți benefici pentru sănătatea digestivă sunt importante în procesul de recuperare.
1.Sos de mere - Merele au proprietăți calmante, ajută la neutralizarea acidității stomacului și combate constipația. Sosul se pregătește prin fierberea bucăților de fructe.
2.Banane - Conțin fibre solubile, care reduc diareea și tulburările digestive, precum și potasiu, un electrolit esențial pentru restabilirea echilibrului hidric al corpului apărut în urma diareei sau vărsăturilor.
3.Orez alb - Alimentele bogate în amidon și cu un conținut scăzut de fibre, cum ar fi orezul alb și pastele din făină albă, întăresc scaunul, opresc diareea, reduc simptomele de arsură la stomac și oferă energie.
4.Pâine albă prăjită - Este ușor de digerat și conține mai puține fibre decât varianta integrală, de aceea este recomandată dacă te confrunți cu greață sau diaree.
5.Ouă - Proteinele slabe din ouă, curcan, pui și pește îi furnizează sistemului imunitar nutrienții de bază pentru reducerea simptomelor digestive neplăcute. Ouăle se recomandă tari sau poșate, iar carnea pregătită la abur, pe grătar sau la cuptor, fără grăsime adăugată.
Citeşte şi: Câte ouă poţi consuma pe săptămână?
Ce nu este indicat să mănânci
Pentru tratarea disconfortului gastric și reducerea simptomelor asociate, este necesar să eviți alimentele greu de digerat și supraalimentarea.
● Produse lactate - Evitarea produselor care conțin lactoză, precum lapte, iaurt sau brânză, sau înlocuirea acestora cu variantele vegetale este benefică, deoarece lactoza provoacă disconfort și se digeră greu.
● Băuturi carbogazoase - Apa minerală carbogazoasă, sucurile cu acid și băuturile pentru sportivi care conțin zahăr favorizează excesul de aer în stomac și duc la eructații, gaze, balonare, indigestie și arsuri.
● Cafea și ciocolată - Cofeina din cafea relaxează sfincterul esofagian inferior, ceea ce îi permite acidului gastric să urce în esofag și astfel să apară sau să se agraveze senzația de arsură. Același efect este produs de pudra de cacao din ciocolată. În plus, unele sortimente de ciocolată pot conține lactoză.
● Alimente grase, picante și ultra-procesate - Grăsimile, condimentele și mâncarea bogată în aditivi sau prăjită sunt greu de digerat, provoacă balonare, declanșează și agravează senzația de greață și plenitudine.
● Legume și fructe acide - Aciditatea din citrice, roșii și ananas irită mucoasa esofagiană și provoacă reflux acid sau simptome severe.