Câte ouă poţi consuma pe săptămână?

image

Despre ou se spune că este un aliment complet. În omletă sau fiert, mulţi români îl consumă destul de des. Totuşi, câte ouă putem mânca pe săptămână?

La o singură masă, copiii mai mici de 10 ani pot consuma un singur ou, iar adulţii 2, pentru a-şi completa necesarul nutriţional.  

Pe săptămână, numărul de ouă care pot fi consumate variază în funcție de mai multe criterii: vârsta persoanei, obiceiurile de viață (nivelul de activitate fizică), dar mai ales starea de sănătate. Într-adevăr, în cazul anumitor patologii cardiace, de exemplu, este important să se limiteze consumul de ouă.

O persoană sănătoasă poate mânca până la 6 ouă săptămânal

Ouăle au multe de oferit: proteine, lipide, vitaminele A și D, acizi graşi Omega-3, potasiu și fosfor. Este deci un aliment foarte interesant din punct de vedere nutriţional.

O persoană sănătoasă poate consuma, așadar, între 4 și 6 ouă pe săptămână fără probleme. Nu există niciun risc să includeți atât de multe ouă în dietă, atâta timp cât sunt consumate alături de alimente variate și sănătoase. Ouăle pot fi savurate dimineața, la prânz sau seara. Consumul de ouă trebuie, totuși, adaptat activității fizice și vârstei persoanei. În mod firesc, un copil va consuma mai puţine ouă decât un sportiv de 30 de ani.

Ce trebuie să ştie persoanele cu anumite boli   

Este nevoie de precauţii în cazul persoanelor cu anumite boli.

- Persoanele cu boli renale trebuie să limiteze consumul de ouă, pentru că acest aliment este bogat în proteine, ceea ce poate agrava, de exemplu, insuficienţa renală pe termen lung.

- Persoanele cu nivelul ridicat al colesterolului rău - studiile nu demonstrează că ouăle provoacă o creștere semnificativă a nivelului de colesterol, dar este indicat să fie totuşi redus consumul de ouă în acest caz.

- Bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să scadă consumul de ouă săptămânal.

În toate aceste situaţii, se recomandă să nu se depăşească numărul de 2-3 ouă consumate pe săptămână.

Poţi mânca ouă în fiecare zi?

Consumul de ouă în fiecare zi poate fi benefic pentru sănătatea, deoarece acestea sunt o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitaminele B12, D și A, precum și seleniu. Cu toate acestea, este important să fie consumate ca parte a unei diete echilibrate. Studiile arată că pentru majoritatea oamenilor, consumul zilnic de ouă nu crește semnificativ riscul de boli de inimă, datorită echilibrului de acizi grași saturați și nesaturați pe care îi conțin. Cu toate acestea, pentru cei cu probleme de colesterol sau cu antecedente de boli cardiovasculare, este recomandat să fie consultat un nutriţionist pentru sfaturi personalizate.

Vezi şi: Cum se ţine dieta cu ouă. Idei de meniu pentru 2 săptămâni