Cât de rău este să nu clătești orezul înainte de a-l găti?

Experții spun că este mai bine să gătești orezul după ce a fost trecut în câteva ape, cu alte cuvinte, după ce a fost clătit, informează  LIVESTRONG.com.

Cum se spală orezul?

Există multe moduri diferite de a pregăti orezul, și se folosește în toate bucătăriile lumii, de aceea, este justificat să existe și această întrebare, legată de siguranța folosirii orezului fără a-l spăla în prealabil.

Orez jpg

Clătirea orezului este importantă pentru a spăla impuritățile de pe boabe. Foto? Shutterstock

Unele statistici spun că orezul este consumat de oameni din peste 100 de țări și există aproximativ 40.000 de soiuri de orez în întreaga lume. Este hrănitor și are un gust neutru, dacă este utilizat simplu, dar mulți îl preferă în combinație cu ingrediete locale, gătit în stiluri diferite, înclusiv în tocănițe și deserturi.

În aceste condiții, dieteticienii atrag atenția că ar trebui să ne luăm un minut în plus pentru a clăti orezul înainte de a-l găti. Acest gest ajută la spălarea contaminanților, metalelor grele, murdăriei și insectelor care pot fi în orez.

De ce trebuie spălat?

Principalul motiv pentru care unii profesioniști din domeniul sănătății îndeamnă să clătești orezul este că acesta poate fi încărcat cu contaminanți și metale grele.

Orezul poate conține arsenic, plumb și cadmiu, care prezintă riscuri grave pentru sănătatea oamenilor, potrivit unei cercetări din noiembrie 2020, publicată în ‌International Journal of Environmental Research and Public Health‌.

„Ar trebui să clătiți întotdeauna orezul înainte de a-l găti”, spune nutriționistul dietetician Kimberly Gomer.

 „Contaminanții ajung pe orez din apele poluate care inundă orezăriile, astfel încât principalul beneficiu al clătirii orezului este reducerea riscului de toxicitate cu metale grele”.

Probabilitatea de a experimenta toxicitate cu metale grele din consumul de orez este totuși, extrem de scăzută.

india orez shutterstock jpg

Contaminarea cu metale grele se produce prin inundarea orezăriilor. Foto: Shuttesrtock

Gomer spune că ar trebui să mănânci orez la mai multe mese pe zi și, deși acest lucru nu este probabil, trebuie să ai în vedere că toxicitatea cu metale grele este deosebit de riscantă pentru copiii mici și bebeluși.

Îndepărtezi resturi de insecte

Gestul de a cumpăra fructe și la consuma fără a le spăla este similar cu a cumpăra orez și a nu-l spăla înainte de gătire. El poate fi murdar, poate avea fragmente de insecte și tot felul de alte impurități.

„Clătirea orezului elimină lucrurile pe care, cu siguranță nu le dorim în farfurii, cum ar fi murdăria, praful, resturile de substanțe chimice și de insecte”, spune Gomer.

Potrivit specialistei, cerealele sunt în mod special predispuse la contaminare cu gărgărițele de orez (gândacii de cereale). Sunt insecte mici care pot infesta alimentele și le pot deteriora mai repede.

„Există  un risc semnificativ ca orezul să adune praf sau să se contamineze cu insecte mici, așa că recomand întotdeauna să fie spălat, înainte de a-l găti”, explică și celebrul bucătar Kai Chase.

Îmbunătățește gustul

Orezul este o sursă bogată de amidon, care poate duce la o texturiă densă sau gumoasă atunci când este gătit. Pentru a o evita, bucătarul Kai Chase recomandă clătirea orezului, astfel gustul și consistența rămân de calitate.

„Amidonul din orez face ca boabele să devină lipicioase. Clătirea orezului îndepărtează un strat de exces de amidon, rezultând o textură mai pufoasă și o aromă mai bună.”

Dacă nu clătiți orezul, acesta se poate aglomera în bulgărași care dau o textură ternă, pe care unii nu o apreciază.