Iată cât de ușor poți face brânză acasă!

image

Primul pas este alegerea laptelui. Cumpără un lapte proaspăt, integral. Ulterior, asigură-te că toate ustensilele și recipientele pe care le folosești (vase, linguri, tifon și termometru) sunt curate și igienizate. Dacă ești începător, pregătește o brânză cu textura moale, precum telemea, deoarece acest sortiment este mai ușor de realizat și nu stă o perioadă îndelungată la maturat, precum brânza chedar sau emmental.

Etapele de pregătire  

În funcție de tipul său, brânza trece în procesul de pregătire prin etape de acidificare, coagulare, modelare și maturare. Pentru obținerea brânzeturilor moi, acidificarea are loc prin combinarea laptelui cu acid citric, suc de lămâie sau oțet, care transformă lactoza din lapte în acid lactic. Ulteiror, se adaugă cheagul, care ajută la coagulare și separă laptele în caș (partea solidă) și zer (partea lichidă). Pentru a obține o brânză moale, cașul se taie în bucăți mai mari, însă dacă se dorește un sortiment tare, acesta este aproape mărunțit. Odată ce a atins textura dorită, se scurge bine zerul, se sărează pentru aromă și conservare, iar, dacă este nevoie, se pune la maturare într-un mediu controlat.

Rețetă de brânză de capră

Conține mai puțină lactoză decât brânza din lapte de vacă, adică este mai ușor de digerat, fiind indicată în alimentația persoanelor cu intoleranță la lactoză. Această rețetă nu necesită cheag.

- Ai nevoie de: 1 litru de lapte de capră, 1/3 cană cu suc de lămâie sau oțet și sare;

- Încălzești laptele într-o oală, iar cu ajutorul termometrului special de bucătărie, măsori când ajunge la temperatura de 80°C. Când laptele a atins acest grad, oprești focul;

- Adaugi sucul de lămâie (sau oțetul) și lași amestecul să stea cel mult o oră, timp în care zerul și brânza se separă;

- Ulterior, strecori laptele printr-o strecurătoare, cârpă curată sau tifon;

- Legi cașul în partea de sus și lași să se scurgă excesul de zer deasupra unui vas timp de 2 ore;

- Transferi brânza într-un castron și adaugi sare, după gust. Pentru o aromă deosebită, poți adăuga ierburi proaspete sau usturoi;

- Cu ajutorul mâinilor, modelezi brânza, iar după ce ai obțiut forma dorită, o lași în frigider câteva ore. Brânza de capră se poate păstra la frigider cel mult o săptămână.

branza jpg

Sfatul specialistului

Cristina Buțoiu. Terapeut și consilier în nutriție.  Instagram - @Cristina.healthyhabits

Brânza este un aliment care este foarte îndrăgit, însă nu trebuie consumată în exces. În topul brânzeturilor sănătoase, se numără: brânza feta, din lapte de oaie sau capra, mozzarella, ricotta (urda) și branza proaspătă. Totodată, halloumi conține multe proteine și implicit, ajută la creșterea masei musculare. În ceea ce privește pregătirea brânzei, când închegăm laptele, este ideal sa ținem cont de câteva aspecte importante, și anume: lapte sa fie la o temperatură de 35 grade Celsius, nu când este imediat muls; tipul de lapte ales (oaie, vacă sau capră) va fi în funcție de cum se dorește, însă fără a fi degresat; la 10 litri de lapte, se vor adăuga 2 ml de cheag (și aici este o precizare: în funcție de cât de rece este laptele, temperatura mai mare de 35 grade, se mărește cantitatea de cheag); cantitatea de sare nu este una prestabilită, deoarece este în funcție de cum se preferă, mai nesărată sau nu. Vă recomand ca brânza să se lase o zi acoperită cu sare, să fie depozitată la temperatura camerei, iar vasele în care este pusă să nu se spele cu detergent, ci doar cu apă.