Mănânci mămăligă? Iată ce trebuie să afli!
Mămăliga este un preparat apreciat în bucătăria românească, aceasta regăsindu-se în multe forme pe mesele româneşti, cum ar fi drept garnitură pentru peşte, pui sau porc ori servită cu brânză sau ca bulz, felul preferat de mâncare al păstorilor români. Pe lângă aprecierile culinare, mămăliga se bucură şi de o varietate de beneficii pentru sănătate. Iată, de ce e bine să o consumi!
Mămăliga este o sursă excelentă de carbohidraţi complecşi, proteine şi fibre care asigură confortul sistemului digestiv, prevenind constipaţia. De asemenea, mămăliga nu conţine gluten, fiind sigură pentru persoanele care au intoleranţă la gluten sau pentru cele care suferă de boala celiacă. Mămăliga este bogată în vitamine şi minerale, una dintre cele mai importante vitamine din compoziţia sa, fiind vitamina A, care, potrivit National Institutes of Health, este necesară pentru menţinerea sănătăţii vederii şi a pielii. În plus, mămăliga este bogată în antioxidanţi care reduc efectele negative ale radicalilor liberi. Acest preparat are, de altfel, acţiune diuretică, fiind de ajutor în cazul retenţiei de apă. Mămăliga poate fi de ajutor şi în caz de gastrită şi ulcer, pentru că reduce aciditatea stomacală, este utilă în caz de artrită, ameliorează tulburările homonale la femei, reduce cantitatea de colesterol şi de glucoză din sânge şi ajută la îmbunătăţirea performanţelor cognitive. Mai mult decât atât, unii cercetători şi specialişti consideră mămăliga ,,un superaliment”, susţinând că aceasta creşte speranţa de viaţă şi scade riscul de dezvoltare al cancerului.
Atenţie la consumul excesiv!
Mămăliga poate fi un înlocuitor excelent pentru pâine, însă are la fel de multe calorii ca aceasta, motiv pentru care trebuie consumată cu moderaţie, pentru a nu duce la îngrăşare. De asemenea, consumul excesiv de mămăligă goală poate duce la pelagră, o boală caracterizată de inflamaţia pielii şi tulburări ale sistemului gastrointestinal.
Anca-Teodora Popa
Citeşte şi: Ce să nu mănânci dacă ai gastrită