Este sănătos sau nu uleiul de floarea-soarelui? Medicul explică

image

Un sortiment foarte utilizat de români este uleiul de floarea-soarelui. Este un produs versatil, folosit mai ales pentru prăjit, dar şi în salate. Acest tip de ulei are unele beneficii, dar şi dezavantaje.

Iată ce spune medicul Mihaela Posea  

"Uleiurile vegetale sunt sursă principală de grăsimi alimentare, dar e bine să ținem cont că au conținut diferit de acizi grași și că, prin urmare, au efecte diferite asupra sănătății. Consumul unui singur tip de ulei vegetal nu poate îndeplini cantitățile recomandate nici de acizi grași saturați, nici de mononesaturati sau polinesaturaţi (Omega-3 şi -6 fiind cei mai cunoscuți). Uleiul de floarea-soarelui este adăugat în mâncăruri, ciorbe, supe etc., fiind folosit la prăjitul diferitelor alimente (chiftele, șnițele, cartofi etc.), dar și la prepararea prăjiturilor, dulciurilor. În industria alimentară este utilizat pentru prăjit, fabricarea diferitelor emulsii, sosuri, umpluturi, margarine și maioneză.

Din punct de vedere nutrițional, uleiul de floarea-soarelui are un aport de 884 kcal per 100 ml (1 lingură de ulei având 10-15 ml și aproximativ- 90-135 kcal). Comparativ cu uleiul de măsline este o sursă mult mai bogată de vitamina E, având 41 mg/100 ml vs 14.35 mg/100 ml. Vitamina E este cunoscută ca având un rol antioxidant (se pare că încetinește și uneori previne apariția unor boli precum cancer, artrită, cataractă), dar intervine și în apărarea organismului împotriva infecțiilor. Un alt aspect important este faptul că acest tip de ulei are o cantitate mai mare de acizi grași de tip polinesaturat, ceea ce îi conferă o stabilitate oxidativă mai mică în comparație cu alte uleiuri care au în compoziție cantități mai mici din aceşti acizi. Oxidarea uleiului este accelerată de temperaturile înalte – de exemplu, menținerea unei temperaturi de 180 °C timp de 8 minute inițiază schimbări de tip oxidativ și cu cât se reîncălzeşte uleiul de mai multe ori la această temperatură, cu atât ele sunt mai mari. 

Recomand adăugarea uleiului de floarea-soarelui când terminăm de gătit și evitarea  prăjitului că metodă de prepare a alimentelor. Ca în cazul oricărui alt aliment, sunt foarte importante cantitatea și frecvența folosirii lui. Nu putem avea pretenția de la el a fi un aliment minune, pe care să îl putem consuma în orice cantitate, în fiecare zi și să avem efecte benefice pentru sănătate. Obținerea unui organism sănătos depinde de o alimentație echilibrată, diversificată, ce respectă necesarul caloric al fiecărei persoane în parte și metodele de preparate recomandate.

Vezi şi: Motivul bizar pentru care Nicolas Cage nu consumă porc, deşi nu e vegetarian