Cele mai sănătoase uleiuri de gătit
Dacă prepari alimentele la temperaturi ridicate, trebuie să foloseşti uleiuri cu un punct de ardere mare. De exemplu, atunci când uleiurile trec prin etapa de oxidare, ele reacţionează cu oxigenul şi formează radicalii liberi şi acei compuşi toxici periculoşi, de evitat.
Uleiul de cocos este cea mai bună alegere, spun specialiştii, atunci când găteşti la temperaturi foarte mari. Peste 90% din acizii graşi din compoziţia lui sunt saturaţi, ceea ce îl face foarte rezistent la căldură şi la prăjeală.
Uleiul de măsline extravirgin este cea mai bună variantă pentru salate, paste şi pentru coacerea diverselor preparate. Nu este indicat la prăjirea alimentelor la temperaturi ridicate, deoarece are un punct de ardere scăzut.
Uleiul de rapiţă (n.r. – a nu se confunda cu canola, care este un hibrid de rapiţă) este uleiul extras din seminţele acestei plante. Spre deosebire de uleiul de măsline, cel de rapiţă nu devine toxic la o temperatură extrem de mare. Iar punctul de ardere mai mare îl transformă într-o variantă mai bună pentru prăjire. Aşadar, îl poţi folosi la prepararea cartofilor copţi, la prăjirea alimentelor, dar mai puţin în salate, deoarece aroma sa nu este pe gustul tuturor.
Tabelul caloriilor
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
900 calorii
Proteine 0
Glucide 0
Lipide 100
Carbohidraţi 0
Ulei de măsline extravirgin
100 ml
822 calorii
Proteine 0
Glucide 0
Lipide 91,6
Carbohidraţi 0
Ulei de palmier
100 ml
884 calorii
Proteine
Glucide 0
Lipide 100
Carbohidraţi 0
Ulei de porumb
100 ml
900 calorii
Proteine 0
Glucide 0
Lipide 100
Carbohidraţi 0
Ulei de rapiţă
100 ml
800 calorii
Proteine 0
Glucide 0
Lipide 100
Carbohidraţi 0
Ulei de susan
100 ml
820 calorii
Proteine 0
Glucide 0
Lipide 92
Carbohidraţi 0