Cele mai sănătoase uleiuri de gătit

1 2 jpg jpeg

Dacă prepari alimentele la temperaturi ridicate, trebuie să foloseşti uleiuri cu un punct de ardere mare. De exemplu, atunci când uleiurile trec prin etapa de oxidare, ele reacţionează cu oxigenul şi formează radicalii liberi şi acei compuşi toxici periculoşi, de evitat.

Uleiul de cocos este cea mai bună alegere, spun specialiştii, atunci când găteşti la temperaturi foarte mari. Peste 90% din acizii graşi din compoziţia lui sunt saturaţi, ceea ce îl face foarte rezistent la căldură şi la prăjeală.

Uleiul de măsline extravirgin este cea mai bună variantă pentru salate, paste şi pentru coacerea diverselor preparate. Nu este indicat la prăjirea alimentelor la temperaturi ridicate, deoarece are un punct de ardere scăzut.

Uleiul de rapiţă (n.r. – a nu se confunda cu canola, care este un hibrid de rapiţă) este uleiul extras din seminţele acestei plante. Spre deosebire de uleiul de măsline, cel de rapiţă nu devine toxic la o temperatură extrem de mare. Iar punctul de ardere mai mare îl transformă într-o variantă mai bună pentru prăjire. Aşadar, îl poţi folosi la prepararea cartofilor copţi, la prăjirea alimentelor, dar mai puţin în salate, deoarece aroma sa nu este pe gustul tuturor.

Tabelul caloriilor

Ulei de floarea-soarelui

100 ml

900 calorii

Proteine 0

Glucide 0

Lipide 100

Carbohidraţi 0

Ulei de măsline extravirgin

100 ml

822 calorii

Proteine 0

Glucide 0

Lipide 91,6

Carbohidraţi 0

Ulei de palmier

100 ml

884 calorii

Proteine

Glucide 0

Lipide 100

Carbohidraţi 0

Ulei de porumb

100 ml

900 calorii

Proteine 0

Glucide 0

Lipide 100

Carbohidraţi 0

Ulei de rapiţă

100 ml

800 calorii

Proteine 0

Glucide 0

Lipide 100

Carbohidraţi 0

Ulei de susan

100 ml

820 calorii

Proteine 0

Glucide 0

Lipide 92

Carbohidraţi 0