Este sănătos să ţii dieta Dukan? Medicul explică
Mulți oameni doresc să slăbească rapid, chiar dacă pierderea rapidă în greutate poate fi dificil de realizat și chiar și mai greu de menținut. Dieta Dukan poate fi o soluţie pentru a slăbi, dar este bine să ştii şi ce riscuri implică.
Dieta Dukan promite o pierdere rapidă în greutate, fără senzația de foame, deoarece este o dietă bogată în proteine și săracă în carbohidrați, creată de dr. Pierre Dukan, un medic francez specializat în managementul greutății. Dr. Dukan a conceput dieta în anii 1970, inspirat de un pacient obez care a spus că ar renunța la orice aliment pentru a slăbi, cu excepția cărnii.
Dieta Dukan este extrem de restrictivă, mai ales în fazele inițiale ale programului. De asemenea, trebuie să îți monitorizezi progresul prin mai multe faze ale programului, fiecare având propriile sale reguli și cerințe. Fazele timpurii ale dietei sunt extrem de sărace în carbohidrați. Fazele ulterioare oferă mai multă flexibilitate în ceea ce privește tipurile de alimente pe care le poți consuma, dar există încă o serie de reguli stricte de urmat.
Are 4 faze
Faza de atac (1-7 zile)
Începi dieta consumând proteine slabe nelimitate plus 1,5 linguri de tărâțe de ovăz pe zi.
Faza de atac se bazează în principal pe alimente bogate în proteine: carne de vită slabă, vițel, vânat, bizon și alte vânat, porc slab, carne de pasăre fără piele, ficat, rinichi, pește și fructe de mare (toate tipurile), ouă, produse lactate degresate (restricționate la 1 kg pe zi), cum ar fi lapte, iaurt, brânză de vaci și ricotta, tofu și tempeh, seitan (înlocuitor de carne făcut din gluten de grâu).
Este nevoie de consum zilnic de cel puțin 1,5 litri de apă pe zi. Mai sunt permise cantități mici de suc de lămâie și murături şi 1 linguriță de ulei zilnic, pentru ungerea tigăilor.
Faza de croazieră (1-12 luni)
Alternativ, consumi proteine slabe într-o zi și proteine slabe și legume neamidonate în ziua următoare, plus 2 linguri de tărâțe de ovăz zilnic.
În prima zi, nu se consumă alimentele din faza de atac. În a doua zi, este permis consumul de alimentele din faza de atac plus următoarele legume: spanac, varză, salată și alte verdețuri cu frunze, broccoli, conopidă, varză și varză de Bruxelles, ardei, sparanghel, anghinare, vinete, castraveți, țelină, roșii, ciuperci, fasole verde, ceapă, praz, dovleac, napi, 1 porție de morcovi sau sfeclă pe zi.
Nu sunt permise alte legume sau fructe. În afară de 1 linguriță de ulei în dressinguri de salată sau pentru ungerea tigăilor, nu ar trebui să fie adăugate alte grăsimi.
Faza de consolidare
Aceasta durează 5 zile pentru fiecare kilogram pierdut în fazele 1 și 2.
În această fază, combini oricare dintre alimentele din fazele de atac și croazieră, împreună cu următoarele:
- Fructe: o porție de fructe pe zi, cum ar fi 1 cană de fructe de pădure sau pepene tăiat; un măr mediu, portocală, pară, piersică sau nectarină; sau două kiwi, prune sau caise
- Pâine: 2 felii de pâine integrală pe zi, cu o cantitate mică de unt sau margarină redusă în grăsimi
- Brânză: 1 porție de brânză (40 g) pe zi
- Amidonuri: cum ar fi 225 g de paste și alte cereale, porumb, fasole, leguminoase, orez sau cartofi
- Carne: miel, porc sau șuncă 1-2 ori pe săptămână
- Mese de celebrare: 2 mese de celebrare pe săptămână, inclusiv un aperitiv, un fel principal, un desert și un pahar de vin
- Masa de proteine: o zi pe săptămână doar cu alimente din faza de atac
- Tărâțe de ovăz: 2,5 linguri zilnic (obligatoriu)
Faza de stabilizare este permenentă
Este faza finală a dietei Dukan. Conține în mare parte aceeași dietă ca în faza de consolidare, cu câteva reguli pentru menținerea greutății. Se recomandă 3 linguri de ovăz pe zi şi mers pe jos 20 de minute zilnic. Continuă cu proteine slabe şi nu renunța la dieta din faza de stabilizare.
Nu se ţine pe termen lung
Unele studii au demonstrat că dietele bogate în proteine și sărace în carbohidrați pot avea beneficii majore pentru pierderea în greutate. Acestea includ: creșterea numărului de calorii arse, reducerea foamei, susţinerea masei musculare, creșterea sațietății. Cu toate acestea, dietele foarte bogate în proteine pot provoca probleme pentru unele persoane. Acestea includ afectarea funcției renale la persoanele predispuse la pietre la rinichi și riscul de osteoporoză.
Este important să discuți cu un medic sau un dietetician înainte de a începe orice dietă strictă pentru a te asigura că este potrivită pentru tine și pentru a evita eventualele probleme de sănătate.
Iată ce spune medicul despre dieta Dukan
Dr. Camelia Lăcătuș, medic nutriţionist, explică: "În cazul persoanelor care țin dieta Dukan, din cauza prezenței în sânge a prea multor corpi cetonici, organismul nu va mai fi capabil să echilibreze nivelul dintre acizi și baze, ceea ce va face sângele acid (cetoacidoză).Efectul se răsfrânge asupra ficatului și rinichilor, crescând astfel riscul de insuficiență hepatică și renală, boli cardiovasculare, litiază renală sau dereglări ale tranzitului intestinal. Dieta bogată în proteine poate afecta în mod negativ și nivelul colesterolului, iar acidul uric crescut poate duce la apariția gutei sau la agravarea acesteia.De asemenea, eliminarea totală a unor anumite grupe alimentare atunci când urmezi dieta Dukan poate duce la anemie, letargie, depresie, constipație. Acest regim nu este recomandat gravidelor sau celor care alăptează, deoarece apar negreșit dezechilibre cauzate de deficiențele de vitamine și minerale, sau celor ce suferă de diabet tip 1 sau sunt dependenți de insulină".