Este sănătoasă sau nu hrana la conservă?

image

Se spune că alimentele la conservă nu sunt la fel de hrănitoare precum cele proaspete sau congelate și conțin ingrediente nocive, pe care ar trebui să le evităm. Din fericire, acest lucru nu este valabil în toate cazurile.

Conservarea este o metodă de procesare a alimentelor (fructe, legume, leguminoase, cereale, lactate, supe, carne și fructe de mare) care prelungește perioada de valabilitate a acestora prin distrugerea microorganismelor care le pot altera. Această metodă a fost dezvoltată la sfârșitul secolului al XVIII-lea pentru a oferi o sursă stabilă de hrană soldaților și marinarilor aflați în război.  Înainte să alegi hrană conservată, ca și în cazul altor alimente, este necesar să citești etichetele. În timp ce unele produse nu conțin aditivi alimentari, altele pot avea în compoziție ingrediente fără aport nutritiv și o cantitate mare de zahăr, sare și grăsimi.

Avantajele alimentelor conservate

Conservele sunt ușor de depozitat și transportat, contribuie la reducerea risipei alimentare, au prețuri accesibile, iar acestea nu sunt singurele avantaje:

1. Calitate nutritivă - Procesul de conservare nu alterează calitatea și cantitatea de minerale, vitamine liposolubile în apă, proteine, grăsimi și carbohidrați. Mai mult, procesul de încălzire crește conținutul de antioxidanți, precum licopenul din roșii, un nutrient care aduce beneficii pentru sănătate, și anume: oferă protecție împotriva bolilor de inimă, sprijină sănătatea oculară și sistemul imunitar.

2. Variante fără adaos de zahăr și sare - Eticheta produselor te ghidează să faci alegeri sănătoase. Optează pentru fructele conservate în apă sau în suc propriu, iar astfel eviți consumul de zahăr adăugat. De asemenea, alege legumele fără sare adăugată sau cu o cantitate scăzută. Scurgerea și clătirea conservelor cu legume și fasole reduc conținutul de sare.

3. Aromă și gust bun - Majoritatea fructelor și legumelor sunt conservate după ce s-au copt suficient, ceea ce înseamnă că prin conservare își păstrează aroma și gustul.

4. Accesibilitate pe tot parcursul anului - Prin conservare, alimentele sunt protejate de expunerea la oxigen și lumină. Astfel au o valabilitate prelungită (între 1 și 5 ani) și poți consuma alimentele tale preferate oricând dorești.

Vezi şi: Nu păstra aceste alimente împreună! Iată de ce!

Ce dezavantaje există 

Când achiziționezi alimente conservate, este necesar să ții cont și de aceste aspecte:

1. Pierderea anumitor nutrienți - Prin fierbere și pasteurizare, alimentele își pot pierde nutrienții solubili în apă, așa cum sunt vitaminele A, B, E și K.

5. Prezența aditivilor și conservanților - Pentru a prelungi durata de valabilitate, conservarea alimentelor implică adăugarea de aditivi. De aceea, este important să citești eticheta produselor și să alegi variantele care nu conțin astfel de substanțe.

6. Risc de botulism - Conservarea și păstrarea alimentelor într-un mediu necorespunzător pot provoca botulism. Această boală poate duce la paralizie și pune viața în pericol. Prin urmare, achiziționează produse care nu au mirosul și gustul alterat și evită să cumperi conserve cu zgârieturi, umflături, fisuri sau scurgeri.

7. Potențial de bisfenol-A (BPA) - Ambalajele din plastic pot conține bisfenol-A (BPA), o substanță chimică care poate ajunge în alimente și lichide. Consumul excesiv de BPA a fost asociat cu boli de inimă, diabet de tip II și disfuncție masculină.