7 moduri în care poţi folosi oţetul de mere pentru sănătate şi îngrijire

Cu toate că este mai mult promovat pentru slăbit, oţetul de mere este un remediu care poate ajuta în diverse probleme de sănătate.

image

Oțetul de mere are numeroase beneficii pentru sănătate. Este utilizat pentru pierderea în greutate şi pentru menţinerea în echilibru a glicemiei. Aplicat extern, poate ajuta la restabilirea echilibrului natural al pH-ului pielii, ajutând tegumentul să ţină iritanții la distanță. Multe studii au arătat beneficiile oţetului de mere în infecţii şi probleme ale pielii, de exemplu, când este adăugat în apă, sub formă de baie. Un studiu din 2018 a arîtat că oțetul de mere poate fi folosit pentru a trata infecțiile cauzate de mai multe tulpini comune de bacterii. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări înainte ca medicii să poată recomanda pacienților tratamente cu oțet de mere.

1. Leac contra mirosului de transpirație

Oțetul de mere poate anihila în mod eficient mai multe tipuri de bacterii care trăiesc pe piele şi a căror înmulţire determină mirosul neplăcut de tranpiraţie. Din acest punct de vedere, este o alternativă naturală bună la deodorante, care conțin de obicei agenți antibacterieni. Pentru acest lucru, îmbibă o dischetă de bumbac cu oţet de mere şi aplică la subraţ, seara.

Vezi şi: Aceste mirosuri ne fac mai atrăgători, potrivit experților

2. Remediu în eczeme

Pielea sănătoasă este protejată de o barieră acidă naturală, care protejează de factori externi precum iritanții. Studiile arată că persoanele cu eczemă au pH-ul pielii mai ridicat, ceea ce înseamnă că bariera lor de protecție nu este atât de acidă pe cât ar trebui să fie. Oțetul este un acid ușor. Când este aplicat local, ar putea ajuta la restabilirea barierei protectoare a pielii. Amestecă 1 lingură de oţet de mere într-o cană cu apă şi înmoaie în lichid un tifon pe care îl aplici pe eczemă, de mai multe ori pe zi.

3. Ameliorează senzaţia de picioare obosite

După o zi de muncă, poţi avea picioarele grele şi obosite. În acest caz, de ajutor poate fi baia de picioare cu oţet de mere. Pune într-un lighean 5 litri de apă caldă, 3 linguriţe cu oţet de mere şi 2 linguri de sare. Stai 15 minute şi te vei simţi mai bine. Un truc simplu este şi să masezi picioarele obosite cu oţet de mere.

Vezi şi: Cine ar trebui să poarte ciorapi compresivi

4. Reduce mătreaţa

Oțetul de mere are proprietăți antifungice și ar putea ajuta la anihilarea ciupercii care cauzează mătreața. După ce te speli pe cap în mod obişnuit, clăteşte cu un amestec de apă în care ai adăugat 1 ceşcuţă cu oţet de mere.

5. Calmant pentru durerile reumatice

În caz de dureri articulare, poţi folosi comprese cu oţet de mere. Ai nevoie de 1 lingură de oţet de mere la 1 litru de apă fiartă. Înmoaie un tifon şi aplică pe zonele afectate.

6. Soluţie în acnee

Oţetul de mere echilibrează pH-ul pielii şi previne secreţia de sebum în exces, fiind util în acnee. Îmbibă 1 bucată de vată în oţet de mere îndoit cu apă şi curăţă faţa, tamponând mai mult zona cu probleme de 2 ori pe zi.

7. Adjuvant în infecții de piele şi genitale

Un studiu din 2018 efectuat in vitro a constatat că oțetul de mere inhibă creșterea mai multor tipuri de bacterii şi ciuperci, inclusiv Candida, care produce candidoză. Potrivit studiului, oțetul de mere a fost cel mai eficient împotriva candidozei atunci când este realizată o proporție egală de oțet cu apă.

Împotriva Staphylococcus Aureus și E.coli, oțetul de mere a funcționat chiar și când a fost diluat în proporții mai mari. Acest lucru sugerează că, dacă este adăugat în cadă, poate ajuta la prevenirea și ameliorarea infecțiilor pielii și a celor genitale.