Deserturi sănătoase, care nu îngraşă

Când vrei să mănânci sănătos, nu trebuie să scoți deserturile din alimentație! Există și variante delicioase, bogate în nutrienți, cu puține calorii și sățioase.

image

Budinca, un desert uşor de preparat. Foto: Shutterstock

Deserturile sănătoase sunt adesea preparate cu îndulcitori naturali, precum miere și sirop de agave, adică au un conținut scăzut de zahăr. Asta înseamnă un risc mai mic de obezitate, diabet de tip 2 și afecțiuni dentare. Totodată, aceste deserturi oferă nutrienți importanți pentru menținerea sănătății. De exemplu, cacaua este bogată în antioxidanți, substanțe care protejează creierul, vederea, pielea și sistemul imunitar, iar fructele de pădure, precum căpșunile, zmeura și afinele, conțin multe fibre, implicit contribuie la menținerea sistemului digestiv sănătos. Mai mult decât atât, dulciurile sănătoase furnizează energie treptat și mențin nivelul glucozei în sânge stabil pe termen lung.

"Un desert sănătos este ideal să fie făcut în casă sau achiziționat dintr-un laborator propriu care folosește ingrediente cât mai naturale. O variantă de desert pe care o prepar des în casă este cheesecake-ul din mascarpone, cremă de brânză light și fructe, fără zahar și fără coacere. Hrișca cu miere este o altă opțiune, cu puține calorii. Este hrănitoare, aromată și bogată în cantități impresionante de oligoelemente", afirmă Cristina Buțoiu, terapeut și consilier în nutriție. 

Budincă de avocado și cacao

Avocadoul este bogat în grăsimi sănătoase, precum acizii grași Omega-9 și acid oleic, substanțe asociate cu reducerea inflamației și cu reglarea nivelului de colesterol din sânge. În plus, este și o sursă bună de fibre alimentare, care reglează tranzitul intestinal. Budinca de avocado o pregătești astfel:

• Amesteci 1/2 avocado la blender cu 1 lingură pudră de cacao, 1/2 curmale sau 1 linguriță sirop de agave și 1/4 cană cu lapte de migdale. Pui preparatul la frigider și îl servești rece.

Înghețată cu iaurt, portocale și vanilie 

În timp ce proteinele din iaurtul grecesc protejează țesuturile și conferă senzație de sațietate pe o perioadă lungă, portocalele mențin sănătatea ochilor și a pielii, iar vanilia poate avea efecte calmante asupra sistemului nervos. Înghețata o pregătești astfel:

• Amesteci 2 iaurturi greceşti cu o jumătate de esență de vanilie și cu 1/2 linguri de miere, iar într-un alt vas 1 cană cu suc de portocale și gelatină. Combini ingredientele și le pui în congelator.

Batoane de ciocolată

Un desert sănătos, recomandat de terapeutul și consilierul în nutriție Cristina Buțoiu, este batonul cu ciocolată, care oferă energie, contribuie la diminuarea stresului și are un indice glicemic mic. Îl pregătești astfel:

• Încorporezi 200 g de curmale medjool cu 100 g unt de arahide și cu 1 linguriţă extract de vanilie, apoi înjumătățești cantitatea. Prima cantitate o amesteci cu 150 g făină de ovăz și astfel obții blatul. A doua o întinzi pe blat, așezi 100 g arahide crude și o lași la frigider 15 minute. În acest timp, topești 100 g ciocolată neagră la bain-marie. După 15 minute, tai compoziția în 12 batoane, le acoperi cu ciocolată topită, presari puțină sare pe fiecare și le pui la frigider încă 30 de minute.

Căpșuni trase în ciocolată

Conțin puține calorii, însă căpşunile au o cantitate ridicată de antioxidanți, precum antocieni și flavonoide, care combat radicalii liberi, reduc stresul oxidativ și contribuie la menținerea sănătății generale. Căpșunile conțin și vitamina C, care sprijină sistemul imunitar și ajută la absorbția fierului. În plus, consumul regulat de cicocolată neagră contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și stimulează producția de endorfine și serotonine în creier, substanțe asociate cu starea de bine. Le pregătești astfel:

• Topești 2 linguri de ciocolată neagră în cuptorul cu microunde sau la bain-marie, înmoi căpșunile în ea, le pui la frigider și le consumi după ce se întărește ciocolata.