Arsurile la stomac, provocate de stres. Ce spune medicul

arsuri8 jpg

Ai tot timpul arsuri la stomac? Indiferent dacă mănânci felul întâi sau un desert? Poate nu știai, dar stresul influențează acest proces și implicit digestia. Dr. Cezar își spune care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a nu te mai lupta cu acest disconfort.

“Dacă ai arsuri la stomac și crezi că ai prea mult acid, află că este exact pe dos: ai prea puțin acid!

Hai să-ți explic cum vine asta: Sistemul nervos simpatic, adică “fight or flight” - “luptă sau fugi” adică stresul, inhibă sistemul digestiv, scade fluxul de sânge de la stomac și secreția de acid.

Celălalt sistem, parasimpatic care mai este denumit “rest & digest” “odihnă și digestie” are efect opus și stimulează Gastrina, un hormon care stimulează secreția de acid și creșterea mucoasei gastrice - stratul protector care apară peretele stomacului de propriul acid.

În stomac, mai ales atunci când mâncăm proteine, ar trebui să fie un pH foarte acid de 2-3, dar în condiții de stres poate fi între 4 și 5, tot acid, dar un acid mai slab - insuficient pentru o digestie bună”, precizează Dr. Cezar, medic cardiolog.

Cât contează odihna și postul 

Așadar, starea pe care o avem ne poate influența digestia mai mult decât credem. Odihna și perioadele de post ne pot ajuta și pot influența evoluția lucrurilor.

“Astfel, dacă suntem stresați, nu se secretă suficient acid, proteinele nu se digeră corespunzător, mâncarea stagnează mai mult în stomac, fermentează, stomacul se dilată și conținutul poate reflua în esofag producând senzația de arsură.

Apoi, tot în acest context nici mucoasa gastrică nu se va dezvolta complet ca să protejeze stomacul și poate apărea gastrita, dar nu pentru că acidul este prea puternic, ci pentru că mucoasa nu este suficient de dezvoltată.

De asemenea, bacteriile se pot înmulți și pot produce gaze care dau senzația de balonare imediat după masă.

Astfel, în acest caz, soluția optimă nu o reprezintă medicamentele antiacide, ci odihna, reducerea stresului și postul negru care dau răgaz stomacului să se vindece.

De aceea, atunci când stai la masă, respectă acest lucru, bucură-te, râzi și activează sistemul nervos parasimpatic”.