Ce mănâncă Djokovic pentru a fi în formă. Dieta, parte a succesului campionului

image

Novak Djokovic, primul sportiv din istorie care a cucerit 23 de titluri de Grand Slam, are reguli alimentare stricte.

Novak Djokovic este foarte disciplinat când vine vorba de alimentaţia sa. Îşi controlează porţiile şi chiar şi atunci când pofteşte la ciocolată, consumă doar un pătrăţel. Jucătorul de tenis numărul 1 din lume a lansat o carte în care detaliază în detaliu sacrificiile extreme pe care le face în căutarea excelenței fizice, informează foxsports.com.au. De altfel, sportivul consideră că alimentaţia sa este parte a succesului său.

A renunţat la gluten

În cartea sa „Serve To Win”, tenismenul sârb scrie că a renunţat la gluten pentru a obţine excelenţă fizică şi mentală. Sportivul a mărturisit că după 18 luni de la adoptarea noilor obiceiuri alimentare, a fost „alt om”.

De asemenea, Djokovic a mai renunţat şi la lactate, iar zahărul îl consumă cu moderaţie.

Ce consumă adesea

Din dieta lui Novak Djokovic fac parte legumele, carnea albă, peştele, fructele, nucile, seminţele, năutul, lintea şi uleiurile sănătoase.

Înainte de a mânca spune o rugăciune, pentru a-i aminti să aprecieze mâncarea. Nu se lasă distras de alte activităţi atunci când mănâncă şi consumă adesea vegetale organice.

„În fiecare dimineață, după ce mă trezesc... beau un pahar cu apă și fac stretching, poate şi yoga sau tai chi, timp de 20 de minute. Mănânc un mic dejun perfect calibrat pentru corpul meu pentru acea zi - același mic dejun aproape în fiecare zi din viața mea”, a scris sportivul.

Cum arată meniul său într-o zi

Mic dejun: apă, 2 linguri cu miere, müsli (inclusiv ovăz organic fără gluten, afine, stafide, semințe de dovleac sau de floarea soarelui și migdale);

Gustare de dimineaţă (dacă este nevoie): pâine fără gluten sau biscuiți cu avocado și ton;

Prânz: salată de verdeţuri amestecate, paste primavera fără gluten (inclusiv paste de orez, dovlecei, sparanghel, roșii uscate la soare și brânză vegană, opțional);

Gustarea de după-amiază: măr cu unt de caju, pepene;

Cină: salată Caesar cu varză kale (cu fenicul, quinoa şi muguri de pin) cu dressing de anşoa sau sardine, supă minestrone, file de somon cu roşii coapte.