Cum este bine să consumi carnea de miel pentru a nu avea probleme digestive

De nelipsit de pe mesele multor români cu ocazia sărbătorilor pascale, carnea de miel are, dincolo de semnificaţiile religioase, şi unele avantaje pentru sănătate. Află de ce să ţii cont când o alegi şi prepari, dar şi ce precauţii se impun când vine vorba de consumul preparatelor de miel.

image

Cu ocazia Paștelui, în majoritatea caselor se regăsesc pe mese preparate precum drob, friptură, ciorbă sau stufat, făcute din carne de miel. Pe lângă simbolistica religioasă, carnea de miel este o sursă importantă de vitamine din complexul B, seleniu, fier, fosfor, precum și de alte nutrimente. Mai mult decât atât, dacă este preparată corect, consumul de carne de miel poate preveni anemia și îmbunătăți rezistența fizică.

Ce conţine

Carnea de miel este un tip de carne roșie, asemenea celei de vită sau de porc, ceea ce înseamnă că are un conținut mult mai mare de fier decât peștele și puiul. Fiind o sursă de proteine de origine animală, mielul conține fier hem, care este mai ușor de asimilat de organism, prevenindu-se astfel anemia. Fierul non-hem este cel provenit din surse vegetale și se absoarbe mai greu.

Vezi şi: Acestea alimente te ajută să lupți cu anemia!

Pe lângă un conținut ridicat de fier, mielul este şi sursă de vitamine din complexul B (B2, B3, B5, B6 și B12), acestea având un rol esențial pentru sănătatea celulelor sistemului nervos, menținerea echilibrului hormonal și întărirea sistemului imunitar. Vitamina B12 are, de asemenea, un rol important în prevenirea anemiei întrucât ajută organismul să producă celule roșii. Un deficit de vitamina B12 duce la probleme ale tractului gastrointestinal (constipație, diaree, gaze etc.), dureri de cap, oboseală inexplicabilă și stări depresive, informează healthline.com.

În afară de proteine, mielul conține și aminoacidul beta-alanină, care contribuie la buna funcționare a mușchilor. De asemenea, carnea de miel este o sursă excelentă de zinc, mineral important pentru funcționarea optimă și întărirea sistemului imunitar, susținerea fertilității la ambele sexe, menținerea sănătății cardiace și prevenirea acneei.

Este recomandat să fie consumată cu legume

Carnea de miel conține grăsimi saturate și colesterol, motiv pentru care este bine să optezi pentru părțile mai puține grase (mușchi, cotlet, pulpă). De asemenea, pentru a profita de nutrimentele și beneficiile acestui tip de carne, optează pentru prepararea la cuptor, pe grătar sau înăbușit, evitând prăjirea. Alege să servești friptura și cotletele alături de legume, precum roșii, ardei, castraveți murați sau altele, pentru a evita constipația și disconfortul digestiv.

Vezi şi: Motive care te vor convinge să mănânci mai mult spanac. 7 beneficii dovedite

Cine trebuie să o consume cu moderație

Excesul de carne roșie (miel, porc, vită) poate favoriza anumite tipuri de cancer, precum cel de pancreas, de sân, de inimă sau cancer colorectal. De aceea, este bine să consumi carne de miel cu moderație. De altfel, carnea de miel nu este recomandată celor care suferă de gută sau prezintă afecțiuni ale rinichiilor, pancreasului și ficatului.