Acestea alimente te ajută să lupți cu anemia feriprivă!

Anemia apare în urma scăderii numărului și modificării globulelor roşii din sânge, ca urmare a pierderilor de sânge, a alimentaţiei nepotrivite şi a deficienţelor în procesul de formare a hematiilor, dar poate avea la bază și prezența unor boli.

image

Carnea roșie este o bună sursă de fier. Foto: Shutterstock

Femeile suferă mai des de anemii din cauza menstruaţiilor şi a perioadelor de sarcină şi de alăptares, la fel și bebelușii, unul dintre motive fiind introducerea laptelui de vacă, prea sărac în fier comparativ cu nevoile nutriționale ale bebelușilor, scrie EatReight.org.

Deși tratamentul anemiilor se face la recomandarea medicului, pentru a fi eficient, trebuie însoţit de o alimentaţie potrivită, care să conțină fier sau nutrimente care ajută la formarea globulelor roșii din sânge.

Alge fructe bogate în vitamina C

Fierul se absoarbe în organism cu ajutorul vitaminei C, care se găseşte în fructe. Din păcate, vitamina C se deteriorează la prepararea termică, de aceea este bine să consumi fructele proaspete. Bogate în vitamina C sunt portocalele, lămâile, broccoli, ardeiul gras, căpşunele, grepfruitul, pepenele, roşiile, mango, spanacul, varza şi afinele.

Şi acidul folic este util în prevenirea anemiei şi tratarea ei. El face parte din spectrul de vitamine B ale căror elemente intră în compoziţia globulelor roşii. Pentru că organismul sintetizează o cantitate mică de acid folic, ar trebui să completezi, prin dietă,  până atingi necesarul de care corpul are nevoie.

Alimentele care conţin acid folic sunt, în general, alimente care conţin şi fier, dar şi vitamina C. Este vorba despre cereale, ficat, avocado, spanac, mazăre verde, germeni de grâu, portocale şi broccoli. Consumă legumele şi fructele crude, sau fierte uşor pentru că prin gătire se distruge o parte din acidul folic conţinut. Un truc ar fi să creşti aportul de vitamina C care favorizează şi absorbţia acidului folic în organism.

Trebuie să le introduci în dietă

Fructele de cătină albă, urzicile, lămâile, spanacul, polenul, consumate regulat, contribuie la tratarea şi prevenirea anemiilor.

Surse bune de fier sunt ficatul de viţel, carnea roșie, gălbenuşul de ou, scoicile, pâinea integrală, cerealele, pătrunjelul, varza, hreanul, sfecla roşie, morcovul, prazul, merele, măslinele, ciupercile şi nucile, scrie EatRight. Pe lângă fier, aceste alimente conţin şi cantităţi mari de vitamine.

Consumul de alcool trebuie întrerupt atunci când vrei să tratezi anemia pentru că  împiedică absorbţia vitaminelor B,  cu rol important în sintetizarea hemoglobinei, iar anemiile uşoare trebuie investigate pentru că pot ascunde boli digestive, boli limfatice, renale, etc.

Citește și Obişnuieşti să mănânci repede? Iată ce boală poţi face!