Bun─ât─â┼úile de Pa┼čte se pot g─âti dietetic

2 meniu paste jpg jpeg

S─ârb─âtoarea ├Änvierii Domnului reprezint─â un moment important din an pentru cre┼čtini. Pe l├óng─â ├«nsemn─âtatea religioas─â, tradi┼úiile culinare sunt un motiv de bucurie, de aceea trebuie s─â prevenim problemele digestive ┼či s─â ne priasc─â m├óncarea.

Ou─â ro┼čii, drob, dulciuri, toate sunt gustoase, dar grele pentru ficat, mai ales dac─â gust─âm din fiecare ┼či m├ónc─âm mai des dec├ót de obicei. Doctorul nutri┼úionist Roxana-Gabriela Mitulescu ofer─â c├óteva sfaturi despre cum s─â prepar─âm meniul de Pa┼čte mai s─ân─âtos.

Mizează pe produse cu puţine calorii

Este u┼čor de spus, dar greu de realizat atunci c├ónd trecem pe l├ónga at├ótea tenta┼úii ┼či c├ónd motiva┼úia ├«ncepe s─â scad─â. Dac─â ├«┼úi dore┼čti s─â nu te confrun┼úi cu senza┼úia de preaplin dup─â mas─â ┼či dac─â nu vrei s─â iei ├«n greutate rapid, ├«ncearc─â s─â-┼úi controlezi instinctul ┼či s─â optezi pentru alimente cu ├«nc─ârc─âtur─â caloric─â mic─â, cum ar fi legume, fructe, verde┼úuri, produse cu pu┼úine gr─âsimi.

Respect─â programul de mas─â

Este ideal s─â m├ónc─âm cele 3 mese de peste zi ┼či, dac─â timpul ┼či programul ne permit, 2 gust─âri, deoarece un program riguros ne va ajuta s─â prevenim dezechilibre majore ┼či excese la anumite mese. De re┼úinut c─â, seara, excesul alimentar se diger─â mai greu ┼či poate duce la apari┼úia indigestiei.

Ar fi bine dac─â ne-am spa┼úia mesele ├«n func┼úie de preferin┼úe ┼či s─â nu m├ónc─âm mai des de 2 ore (├«ntre mas─â ┼či gustare), iar masa de sear─â s─â nu fie mai t├órziu de ora 19.00-19.30.

Mâncăm tradiţional, dar dietetic

Nutri┼úionistul recomand─â s─â ├«ncerc─âm s─â ├«nlocuim alimentele pr─âjite cu cele preg─âtite la gr─âtar, cuptor, fierte, dar f─âr─â sau cu pu┼úin ulei vegetal, de floarea-soarelui, de m─âsline. Este bine s─â evit─âm garniturile cu mul┼úi carbohidra┼úi (orez, cartofi, paste) ┼či s─â le ├«nlocuim cu salate, legume g─âtite la abur, pentru c─â ├«n acest fel ├«┼či p─âstreaz─â principiile nutri┼úionale. Zah─ârul rafinat ar trebuie eliminat din meniu, dar dac─â nu se poate, s─â ├«ncerc─âm s─â consum─âm doar o cantitate mic─â. ┼×i ├«n aceast─â perioad─â, s─â prefer─âm carnea slab─â, dar nu doar piept de pui fript, ci ┼či carne de porc, de vit─â, de miel, pe┼čte, cu c├ót mai pu┼úin─â gr─âsime. Pentru a beneficia de vitamine, fibre ┼či glucide bune, vom include ├«n meniu mai multe legume ┼či fructe neprocesate.

Bine de ┼čtiut!

C├ónd vine vorba despre hidratare, opteaz─â pentru ceaiuri ┼či ap─â plat─â. Ar fi bine ca sucurile s─â fie evitate. C├óte 1 pahar de vin sec ro┼ču la mas─â este mai mult dec├ót suficient ┼či previne riscul de pancreatit─â acut─â.

Dr. Roxana-Gabriela Mitulescu

medic specialist de nutri┼úie, diabet ┼či boli metabolice

Artro Sport Clinic, Bucure┼čti

1 dr roxana mitulescu nutritie artro sport clinic jpg jpeg

Nu este indicat s─â m─ân├ónci toate felurile pe care le-ai preg─âtit la aceea┼či mas─â. ├Äncearc─â s─â m─ân├ónci diminea┼úa c├óte pu┼úin din preparatele din categoria: ou (nu mai mult de 2 ou─â pe zi), drob, ┼či s─â completezi cu legume, urm├ónd ca la gustarea urm─âtoare s─â consumi o felie de cozonac sau de pasc─â. Masa de pr├ónz poate consta ├«n carne de miel sau alt tip, pe care preferabil o prepara┼úi cu c├ót mai pu┼úin ulei. Asezona┼úi carnea cu legume (g─âtite sau salat─â) ÔÇô spanac, ┼čtevie, broccoli ├«n locul cartofului, orezului sau a p├óinii. La masa de sear─â, ciorba de carne reprezint─â o alegere foarte bun─â, deoarece proteinele con┼úinute de aceasta v─â vor da senza┼úia de sa┼úietate mai mult timp.

Re┼úete delicioase ┼či dietetice pentru masa de Pa┼čte

Pentru masele de Pa┼čte v─â recomand─âm aceste preparate s─â┼úioase, gustoase ┼či u┼čor de preg─âtit din cartea ÔÇ×Re┼úete pentru s─ân─âtatea noastr─âÔÇť ÔÇô Elena Pridie.

Drob cu ciuperci

3 drop ciuperci jpg jpeg

Ai nevoie de: 300 g ciuperci fierte, tocate, 3 felii de p├óine neagr─â, 1 can─â de orez fiert, 4 cepe mari, 2 linguri de past─â de tomate sau 200 ml de suc de ro┼čii, 2 linguri de f─âin─â (sau t─âr├ó┼úe de gr├óu), 1 leg─âtur─â de verdea┼ú─â tocat─â fin, 1 linguri┼ú─â de mirodenii, 2-3 linguri de ulei ┼či 1 linguri┼ú─â de sare.

Mod de preparare: Cepele se cur─â┼ú─â, se spal─â, se toac─â ┼či se c─âlesc 1-2 minute cu uleiul, ad─âug├óndu-se apoi ┼či ciupercile ┼či c─âlindu-se ├«mpreun─â ├«nc─â 1 minut. P├óinea se ├«nmoaie, se scurge ┼či se f─âr├ómi┼úeaz─â bine. ├Äntr-un castron se pun orezul, ceapa cu ciupercile c─âlite, p├óinea ┼či celelalte ingredinete, amestec├óndu-se u┼čor. Compozi┼úia rezultat─â se pune ├«ntr-o tav─â pentru cuptor. Se d─â la cuptor, ├«nc─âlzit dinainte, l─âs├óndu-se la foc mijlociu aproximativ 45 de minute. Se serve┼čte cu garnitur─â de legume ┼či salate.

Ciorb─â de prim─âvar─â

3 morcovi, 3 r─âd─âcini de p─âtrunjel, 1 ┼úelin─â mic─â, 2 leg─âturi de ┼čtevie, 2-3 leg─âturi de lobod─â combinat─â, ro┼čie ┼či verde ÔÇô 1 ceap─â, 1 lingur─â de ulei, 1 linguri┼ú─â de sare.

Se preg─âtesc legumele, se cur─â┼ú─â, se spal─â. Morcovii ┼či p─âtrunjelul se taie rondele, iar ┼úelina cubule┼úe. Ceapa se toac─â m─ârunt. Preg─âtite astfel, legumele se pun ├«n oala ├«n care se va face ciorba ┼či se c─âlesc 2-3 minute cu uleiul, amestec├óndu-se bine. Apoi se toarn─â peste 2 l de ap─â clocotit─â ┼či se las─â ciorba s─â fiarb─â ├«ncet. Separat, se scufund─â ┼čtevia 1 minut ├«n apa clocotit─â ┼či se scoate imediat. Se scurge bine de zeam─â ┼či se toac─â m─ârunt cu cu┼úitul. De asemenea, se toac─â ┼či frunzele de lobod─â crude. Cam la 20 de minute dup─â ce ciorba a ├«nceput s─â clocoteasc─â, se adaug─â ┼čtevia ┼či loboda, uleiul, sarea ┼či se acre┼čte dup─â dorin┼ú─â. Se mai las─â s─â dea 1 clocot, apoi se opre┼čte focul.