Ai diabet? Află cum stai cu vitamina soarelui și previi complicațiile bolii!

O cercetare noua arată că vitamina D, numită și vitamina soarelui, previne complicațiile diabetului, de aceea ar trebui să fim foarte atenți la deficit!  

1 diabet zaharat jpg jpeg

Diabeticii ar trebui să fie atenți la nivelul de vitamina D. Foto: Shutterstock

Rolul important al vitaminei D în funcționarea optima a organismului este știut de mult timp, însă felul în care aceasta este implicată în prevenirea unor boli și a complicațiilor lor, este doar de curând explorat.  

Vitamina soarelui a fost analizată în raport cu diabetul și complicațiile sale de către cercetătorii de la Departmentul de Endocrinologie ai spitalului „Air Force Special Medical Center” din Beijing, China.

Au fost procesate date de la 339 de pacienți cu vârste între 60 și 90 de ani, care sufereau de diabet. Dintre aceștia, 204 aveau și ulcere la nivelul picioarelor, o complicație produsă de diabet, numită și „piciorul diabetic”. Cercetătorii au observat că 80.5% din totalul de pacienți aveau un nivel mic de vitamina D în organism. Dintre pacienții diagnosticați cu „piciorul diabetic”, 85% aveau deficit de vitamina D.

„Rezultatele cercetării nu mă surprind, deoarece vitamina D joacă un rol important în a reduce inflamația și a susține sistemul imunitar”, explică dr. Johna Burdeos, autoarea cărții bestseller internațional „Eat This, Not That!”. Ea explică astfel legătura între vitamina D și „piciorul diabetic”: „Acolo unde există răni, este și potențial risc de infecții. Iar dacă din corp lipsește vitamina D, atunci și capacitatea de a lupta cu infecția este scăzută, de aceea ulcerațiile nu se vindecă, inflamația persistă, iar țesuturile infectate se cangrenează”.

Medicii recomandă ca persoanele cu diabet, mai ales cele de vârsta a treia să își facă analizele care arată nivelul de vitamina D. În acest mod se pot depista deficitele și se pot corecta cu aport de suplimente alimentare, iar problemele date de complicațiile diabetului pot fi amânate, sau chiar contracarate.