Ai diabet? Afl─â cum stai cu vitamina soarelui ╚Öi previi complica╚Ťiile bolii!

O cercetare noua arat─â c─â vitamina D, numit─â ╚Öi vitamina soarelui, previne complica╚Ťiile diabetului, de aceea ar trebui s─â fim foarte aten╚Ťi la deficit!  

1 diabet zaharat jpg jpeg

Diabeticii ar trebui s─â fie aten╚Ťi la nivelul de vitamina D. Foto: Shutterstock

Rolul important al vitaminei D ├«n func╚Ťionarea optima a organismului este ╚Ötiut de mult timp, ├«ns─â felul ├«n care aceasta este implicat─â ├«n prevenirea unor boli ╚Öi a complica╚Ťiilor lor, este doar de cur├ónd explorat.  

Vitamina soarelui a fost analizat─â ├«n raport cu diabetul ╚Öi complica╚Ťiile sale de c─âtre cercet─âtorii de la Departmentul de Endocrinologie ai spitalului ÔÇ×Air Force Special Medical CenterÔÇŁ din Beijing, China.

Au fost procesate date de la 339 de pacien╚Ťi cu v├órste ├«ntre 60 ╚Öi 90 de ani, care sufereau de diabet. Dintre ace╚Ötia, 204 aveau ╚Öi ulcere la nivelul picioarelor, o complica╚Ťie produs─â de diabet, numit─â ╚Öi ÔÇ×piciorul diabeticÔÇŁ. Cercet─âtorii au observat c─â 80.5% din totalul de pacien╚Ťi aveau un nivel mic de vitamina D ├«n organism. Dintre pacien╚Ťii diagnostica╚Ťi cu ÔÇ×piciorul diabeticÔÇŁ, 85% aveau deficit de vitamina D.

ÔÇ×Rezultatele cercet─ârii nu m─â surprind, deoarece vitamina D joac─â un rol important ├«n a reduce inflama╚Ťia ╚Öi a sus╚Ťine sistemul imunitarÔÇŁ, explic─â dr. Johna Burdeos, autoarea c─âr╚Ťii bestseller interna╚Ťional ÔÇ×Eat This, Not That!ÔÇŁ. Ea explic─â astfel leg─âtura ├«ntre vitamina D ╚Öi ÔÇ×piciorul diabeticÔÇŁ: ÔÇ×Acolo unde exist─â r─âni, este ╚Öi poten╚Ťial risc de infec╚Ťii. Iar dac─â din corp lipse╚Öte vitamina D, atunci ╚Öi capacitatea de a lupta cu infec╚Ťia este sc─âzut─â, de aceea ulcera╚Ťiile nu se vindec─â, inflama╚Ťia persist─â, iar ╚Ťesuturile infectate se cangreneaz─âÔÇŁ.

Medicii recomand─â ca persoanele cu diabet, mai ales cele de v├órsta a treia s─â ├«╚Öi fac─â analizele care arat─â nivelul de vitamina D. ├Än acest mod se pot depista deficitele ╚Öi se pot corecta cu aport de suplimente alimentare, iar problemele date de complica╚Ťiile diabetului pot fi am├ónate, sau chiar contracarate.