Alimente pe care nu trebuie să le încălzeşti la cuptorul cu microunde. Care este motivul

image

Încălzirea orezului la microunde nu este o idee bună. Foto: Shutterstock

Deşi cuptorul cu microunde este folosit des în zilele noastre, el nu este cel mai bun aliat când vine vorba de prepararea sau încălzirea alimentelor. Pentru a evita intoxicațiile alimentare, anumite feluri de mâncare nu trebuie reîncălzite în cuptorul cu microunde.

Cea mai rapidă modalitate de a încălzi alimentele este cuptorul cu microunde. Cu toate că este o metodă practică, nu este recomandată pentru încălzirea unor preparate sau produse. Gătitul în cuptorul cu microunde poate fi periculos pentru sănătatea atunci când vine vorba de reîncălzirea anumitor ingrediente.

De asemenea, evită să încălzeşti alimentele în recipiente de plastic. Cu toate că unele sunt destinate special acestui lucru, este mai bine să eviţi riscurile posibile. Alege materialele sigure pentru microunde, adică sticla şi ceramica.

Este bine de ştiut că prin încălzirea la microunde, nu toate bacteriile din unele preparate sunt distruse.

Vezi şi: Medic: „De ce nu ar trebui să încălzești la microunde mâncarea aflată în recipient de plastic”

Evită să încălzeşti la microunde aceste alimente

Cartofi - conţin glicoalcaloizi, care pot deveni toxici;

Legume: conțin molecule de nitrați care se transformă în nitriți sub efectul căldurii, care sunt dăunători sănătății. În plus, acest proces de reîncălzire favorizează apariţia oxisterolilor (oxizi de colesterol);

Carne de pui: gustul poate fi alterat prin această metodă de gătit;

Ciuperci: digestia lor va fi dificilă după folosirea cuptorului cu microunde;

Fructe de mare: din cauza proteinelor pe care le conțin, pot provoca probleme digestive.

Merele: provoacă o explozie când sunt încălzite în cuptorul cu microunde.

De ce nu trebuie reîncălzit orezul la microunde

Reîncălzirea orezului la cuptorul cu microunde nu este deloc o idee bună, mai ales dacă acesta a fost preparat în urmă cu câteva zile.  

După gătirea în cuptorul cu microunde, orezul rămâne la temperatura camerei, ceea ce permite dezvoltarea bacteriilor. Unele bacterii, cum ar fi Bacillus Cereus, pot produce spori toxici care ar putea provoca intoxicații alimentare. Dacă îţi rămâne orez, pune-l rapid la frigider după ce l-ai gătit și consumă-l în cursul zilei. Dacă trebuie să îl reîncălzeşti, optează pentru temperaturi ridicate într-o tigaie sau la cuptor. Ai grijă ca tot orezul să se încălzească la o temperatură suficientă.