Din ce alimente îţi iei colagenul? Ce efecte pot avea suplimentele care îl conţin

image

Proteină implicată în sănătatea articulară și în menținerea elasticității pielii, colagenul se obţine din unele alimente. Suplimentarea poate aduce beneficii, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Colagenul se află în oase, mușchi și sânge, cuprinzând trei sferturi din piele și o treime din proteinele din organism. Pe măsură ce îmbătrim, colagenul se descompune și devine mai greu pentru corp să producă mai mult. Drept urmare, mulți oameni apelează la suplimente. Pulberea de colagen și alte suplimente de colagen pot ajuta la menținerea pielii hidratate și la ameliorarea durerilor din osteoartrită.

Efectele suplimentelor de colagen continuă să fie cercetate și dezbătute și alternativa sigură ar fi să oferim corpului posibilitatea de a produce mai mult colagen în mod natural, prin alimentaţie.

În ce alimente îl găsim

Pentru a crea colegen, corpul are nevoie de:

Prolină: se găsește în albușuri, lactate, varză, ciuperci, sparanghel

Glicină: se găsește în carnea de porc, pielea de pui și gelatină și o varietate de alte alimente bogate în proteine

Vitamina C: se găseşte în citrice, ardei gras

Zinc: prezent în carnea de vită, miel, porc, crustacee, năut, linte, fasole, lapte, brânză și diverse nuci și semințe

Cupru: găsit în carne de organe, pudră de cacao, caju, semințe de susan și linte.

De câte tipuri este

Corpul uman conține mai multe tipuri de colagen. Oamenii de știință au identificat un total de 29, inclusiv aceste 5 tipuri principale: 

Tipul I, care conferă rezistență pielii, oaselor, ligamentelor și tendoanelor

Tipul II, care alcătuiește cartilajul flexibil care ajută la susținerea articulațiilor

Tipul III, găsit în organele interne, vasele de sânge și mușchii

Tipul IV, în unele straturi ale pielii

Tipul V, care este prezent în cornee, precum și în unele straturi de piele și păr.

Majoritatea suplimentelor de colagen conțin tipurile I, II și III, care reprezintă cea mai mare parte a colagenului găsit în corp.  Ele conțin o formă digerabilă de colagen numită peptide de colagen sau colagen hidrolizat. Aceste suplimente sunt făcute din țesuturi de vacă, porc, găină sau pește, și, de asemenea, există pulberi vegane de colagen făcute din bacterii și drojdie.

Deoarece formează atât de multe părți critice ale corpului nostru, colagenul este nu numai benefic, ci și esențial pentru menținerea sănătății. Dar oamenii de știință încă dezbat beneficiile pudrei de colagen și ale altor suplimente de colagen. Deși există dovezi rezonabile că ajută la menținerea pielii hidratate și la ameliorarea durerii de osteoartrită, este nevoie de mai multe studii asupra beneficiilor legate de scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge.

Vezi şi: Ce boli poţi face dacă nu ai suficient colagen în corp? Medicul explică

7 beneficii ale suplimentelor de colagen

Oasele mai puternice. Pe măsură ce îmbătrânim, oasele devin mai fragile și se vindecă mai greu, în caz de fracturi. Unele cercetări au descoperit că administrarea zilnică de colagen ar putea ajuta la densiatetea oaselor, încetinind procesul de îmbătrânire care le face fragile și ajutând corpul să producă celule osoase noi.

Elasticitatea și hidratarea pielii. S-a demonstrat că suplimentele de colagen îmbunătățesc hidratarea și elasticitatea pielii pentru persoanele în vârstă. Ele ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea ridurilor.

Păr mai rezistent și mai des. Mulți bărbați chelesc odată cu înaintarea în vârstă, dar și multe femei experimentează căderea sau subțierea părului pe măsură ce îmbătrânesc. Într-un studiu, un grup de femei cu părul rar a experimentat creșteri semnificative ale cantității părului, după o administrare zilnică de suplimente de colagen.

Unghii mai sănătoase. Un studiu efectuat pe un grup de femei a arătat o creștere mai rapidă a unghiilor și mai puține unghii rupte după doar 4 săptămâni de administrare zilnică de suplimente de colagen.

Reducerea durerii de osteoartrită (artroză). Pentru persoanele artroză la genunchi, suplimentele de colagen pot acţiona ca un calmant uşor al durerii și îmbunatățesc funcția articulațiilor. Poate dura aproximativ 3-5 luni de tratament zilnic înainte de a observa aceste îmbunătățiri.

Creșterea masei musculare. Un mic studiu a constatat că bărbații care au luat suplimente cu peptide de colagen în timpul unui program de antrenament de forță de 12 săptămâni au observat mai multe creșteri ale masei musculare și ale forței decât cei care nu au luat.

Îmbunătățirea sănătății inimii. Colagenul ajută la păstrarea formei arterelor și vaselor de sânge. Când lipsește colagenul, arterele se pot slăbi. Vasele de sânge fragile cresc riscul de ateroscleroză, care poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Un mic studiu efectuat pe oameni sănătoși a constatat că pulberea de colagen a menținut arterele mai sănătoase și a ajutat la reducerea riscului de ateroscleroză.

Bine de ştiut

Efectele secundare ale suplimentelor de colagen, pulbere, capsule, lichide sau gumate sunt rare. Dar, deoarece acestea sunt fabricate, de obicei, din țesuturi animale, ele pot conține metale grele sau alte toxine care se pot acumula în oasele animalelor.