Medic: „De ce nu ar trebui să încălzești la microunde mâncarea aflată în recipient de plastic”

Gătitul durează și nu avem mereu timp să facem acest lucru, prin urmare, este de înțeles că mulți oameni se bazează pe mâncarea livrată și eventual, încălzită la microunde.

Doctorul gastroenterolog Saurabh Sethi, din SUA, a apelat la platforma de socializare TikTok pentru a avertiza despre riscurile gătirii la microunde.

În special, el a îndemnat oamenii să nu pună alimentele aflate în recipiente de plastic pentru a le încălzi la microunde fiindcă acest lucru ar putea duce la contaminare.

Dacă este posibil, el recomandă să folosești recipiente de sticlă atunci când gătești alimentele la microunde.

cuptor cu microunde  jpg

Evită recipientele din plastic atunci când încălzești mâncarea la microunde. 

Pot microundele cauza cancer? Doctorul, absolvent de Harvard, spune dacă există riscuri și legături între cuptorul cu microunde și cancer!

Adresându-se celor peste 330.000 de urmăritori de pe Tik Tok, medicul a spus: „Pot microundele să provoace cancer? Microundele convertesc electricitatea în unde electromagnetice, stimulând moleculele din alimente pentru a produice încălzirea”, a spus el.

„Microundele produc radiații neionizante, similare cu telefonul mobil, ceea ce înseamnă că nu au suficientă energie pentru a ioniza atomii sau moleculele.

În esență, acest tip de radiație nu este suficient de puternic pentru a afecta direct structura atomilor sau pentru a deteriora ADN-ul - ceea ce înseamnă că este sigur pentru oameni.”, a spus medicul.

Cu toate acestea, expunerea la niveluri ridicate de radiații neionizante poate fi periculoasă, dar acest lucru este relevant doar pentru cei care lucrează în medii cu surse mari de dispozitive și instrumente cu radiații neionizante.

Dr. Sethi a adăugat: „Studiile sugerează că cuptorul cu microunde reține bine conservați nutrienții, adesea mai bine decât metode precum prăjirea.

Deci, riscul de a găti mâncarea cu microunde depinde de tipul de recipient în care se află mâncarea”, a spus el.

El a continuat: „Acum iată cel mai important sfat. Multe materiale plastice conțin compuși care perturbă hormonii precum BPA, care vă pot contamina alimentele atunci când sunt încălzite.

Nu puneți niciodată la microunde un recipient de plastic. Folosește în schimb, recipiente de sticlă.”

BPA este cunoscut și sub numele de bisfenol A și este o substanță chimică importantă care perturbă sistemul endocrin.

În prezent, există o îngrijorare crescândă cu privire la posibilele efecte asupra sănătății ale BPA asupra creierului și glandei prostatei a fetușilor, sugarilor și copiilor.

Cercetările au sugerat, de asemenea, o posibilă legătură între BPA și creșterea tensiunii arteriale, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Vorbind cu Science Line, dr. Sheela Sathyanarayana, profesor de pediatrie la Universitatea din Washington, a declarat: „Au existat mai multe experimente prin care încălzirea lichidelor sau a alimentelor din materiale plastice, care conțin aceste substanțe chimice au dus la expunerea cumulată, și de aceea nu recomandăm să puneți plastic în cuptorul cu microunde și nu recomandăm să le puneți în mașina de spălat vase, deoarece le face să se degradeze.”

Sursa: Express