Acestea sunt legumele şi fructele cu cele mai puţine pesticide!

Este indicat să mâncăm cât mai multe legume şi fructe pentru a preveni unele probleme de sănătate, însă multe dintre ele conţin pesticide.

image

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pesticidele sunt „potențial toxice pentru oameni și pot avea efecte cronice și acute asupra sănătății”. Efectele acestor substanţe chimice asupra corpului se pot manifesta prin: inflamaţii ale pielii, alergii, probleme de vedere, dureri de cap, tulburări intestinale, creşterea pulsului. Pentru a nu afecta sănătatea, pesticidele trebuie folosite în agricultură în cantităţile şi în combinaţile prevăzute de autorităţi. În Europa se consideră că nivelul maxim de pesticide din produsele alimentare nu trebuie să depăşească 0,01 mg/kg. Cu toate acestea, unele pesticide pot atinge un nivel mai mare, de aceea, trebuie să facem tot posibilul pentru a le evita.

"Pesticidele, dacă sunt folosite aşa cum trebuie, adică nu în cantitate mare, lăsând interval între stropire şi recoltare, şi dacă legumele şi fructele se spală bine înainte de consum nu sunt periculoase. Nu e posibil să mâncăm produse fără pesticide, chiar şi produsele bio se cultivă cu ajutorul anumitor pesticide", explică dr. Corina Zugravu. 

În fiecare an de Environmental Working Group (EWG), care enumeră fructele și legumele cele mai (și cel mai puțin) expuse la pesticide.

Potrivit acestei clasificări, legumele şi fructele cu cele mai puţine pesticide sunt:

Avocado

Porumbul

Ananasul

Ceapa

Papaya

Mazarea

Morcovii

Sparanghelul

Varza

Mango

Kiwi

Pepeni

Ciupercile

Cartofii dulci

Cum să evităm pesticidele?

Pentru a evita ingestia de pesticide, este bine ca fructele şi legumele să fie lăsate în jur de douăzeci de minute în apă călduță și apoi clătite înainte de a le consuma. O altă variantă este păstrarea fructelor și legumelor în apă rece, cu puțin bicarbonat de sodiu, sare grunjoasă sau oțet alb.

Evită fructele şi legumele care arată perfect, precum şi legumele şi fructele a căror coajă este îndepărtată pe alocuri, deoarece coaja este singura care protejează fructul propriu-zis de contaminarea cu pesticide.

În cazul legumelor cu multe frunze, precum varza sau salata verde, se recomandă spălarea atentă a fiecărei frunze în parte şi îndepărtarea frunzelor de la suprafaţă.

Vezi şi: 3 alimente care îndepărtează pesticidele de pe fructe şi legume