Acestea sunt cele mai sănătoase vase de gătit!

image

Când vrei să gătești sănătos, nu doar alegerea alimentelor este importantă, ci și vasele pe care le folosești. În timp ce unele sunt sigure, altele conțin substanțe toxice, care se eliberează în alimente.

Oțel inoxidabil

Vasele de gătit din oțel inoxidabil sunt rezistente la rugină și coroziune, ceea ce le asigură longevitate. Acestea nu conțin substanțe toxice care să se elibereze în alimente. Oțelul inoxidabil distribuie căldura uniform pe suprafața vasului. În plus, în comparație cu alte materiale, este ușor de curățat și ieftin.

Preventiv, persoanele cu alergie la nichel trebuie să evite gătitul în vase din oxel inoxidabil!

Ceramică

O alternativă sănătoasă pentru gătitul lent, la cuptor, o reprezintă ceramica. Acest material nu interacționează chimic cu alimentele, este ecologic și absoarbe umiditatea, adică alimentele devin suculente în timpul procesului de gătire, având o aromă unică.

Pentru a preveni crăparea materialului, evită să expui vasul din ceramică la schimbări bruște de temperatură!  

Fontă

Un alt material sigur de folosit este fonta. Acesta reține căldura, ceea ce înseamnă că se încălzește uniform și permite gătitul la temperaturi scăzute. În plus, fonta conține fier, iar cantități mici de fie din vasul de gătit pot fi transferate în mâncare, ceea ce este benefic pentru persoanele cu deficiențe. Înainte de a folosi vasul, pregătește-l pentru asezonare, adică pentru procesul care oferă protecție împotriva ruginii. Spală vasul cu apă caldă și detergent, apoi șterge cu un prosop de bucătărie. Aplică un strat subțire de ulei de floarea-soarelui pe toată suprafața interioară, inclusiv pe mâner, iar cu un prosop de bucătărie îndepărtează excesul. Pune vasul în cuptor, cu partea de sus în jos și lasă-l timp de 40-50 de minute, la 180-200°C.

Persoanele cu hemocromatoză, afecțiune caracterizată prin absorbția de fier în exces în organism, trebuie să evite folosirea vaselor din fontă!

Cupru

Similar cu fierul, cuprul are valoare nutritivă pentru organism. În plus, este un material reactiv, ceea ce înseamnă că nu reacționează chimic cu alimentele, în special cu cele acide, precum lămâia sau roșia. De obicei, vasele din cupru au o bază realizată dintr-un alt material, precum oțel inoxidabil sau sticlă, pentru a nu se elibera cantități mari în organism. Pentru a preveni oxidarea și decolorarea, acestea necesită întreținere constantă, care presupun curățare și lustruire regulată. De asemenea, este important să alegi vase de gătit de înaltă calitate.

În unele cazuri, vasele din cupru vechi pot conține urme de plumb, care este toxic pentru sănătate.

Veyi și: Detaliul de care să ţii cont când cumperi uleiul de gătit. Îl ştiai?

Teflonul și aluminiul, de evitat

Studiile științifice au asociat teflonul (sau politetrafluoretilena) cu diferite probleme de sănătate, cum ar fi: greutate mică la naștere, boli tiroidiene, cancer de rinichi și sistem imunitar afectat la copii. Când sunt eliberați în timpul gătirii și inhalați, vaporii din teflon pot provoca, de asemenea, simptome asemănătoare gripei. Plumbul și mercurul sunt alte substanțe dăunătoare care se pot scurge în alimente. În schimb, cele mai sănătoase vase de gătit sunt cele concepute din materiale de înaltă calitate și întreținute conform instrucțiunilor de utilizare și curățare ale producătorului.

Și vasele de aluminiu ar trebui evitate, pentru că acest compus a fost asociat cu riscul de apariție a bolii Alzheimer. Totuşi, nu a fost stabilită o asociere directă între folosirea vaselor de aluminiu şi apariţia bolii Altheimer.

Dacă alegi să găteşti în vase de aluminiu sau antiaderente, schimbă-le după 2-3 ani sau când acestea prezintă zgârieturi.

Dacă un vas de gătit are zgârieturi sau fisuri în suprafața sa, acesta devine dificil de curățat. Prin urmare, va adăposti bacterii și germeni.