Varză dulce călită. Reţeta lui Radu Anton Roman

image

Gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, Radu Anton Roman este autorul uneia dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti.

În lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), Radu Anton Roman dezvăluie secretele mâncării de varză dulce, atât de apreciată în bucătăria românească.

Ingrediente

3 linguri untdelemn

2 morcovi, tot tineri şi fragezi sare, piper, paprica

1 lingură de pastă de roşii

2 legături de mărar

200 ml supă de pasăre

200 g iaurt

200 g carne albă (piept de pui dezosat)

1-2 cârnaţi

100 g măduvă de viţel

6 verze potrivite

Mod de preparare

"Varza se împarte în patru şi se toacă fideluţă. Carnea se taie cubulețe, cârnaţii felii, morcovii se rad. Se încinge uleiul, se căleşte puţin varza cu morcov, boia şi piper, se stinge cu supă. Se adaugă carnea, cârnaţii, măduva, pasta de roşii, sare, se lasă să fiarbă înăbuşit 30 de minute. Se toacă mărarul. Când e gata, se drege cu iaurt şi se presară mărarul", se arată în lucrarea gastronomică.  

"Varza mai în putere se frăgezeşte aşa: se taie fideluţă, se freacă cu sare grunjoasă îndestul, să i se spargă pielea, şi se lasă în pace un sfert de oră şi mai bine, că ajută. Se spală apoi în apă rece: acum e bună de călit", spunea regretatul gastronom.

De ce este sănătos să mâncăm varză

Varza mai este numită şi „medicul săracilor“ şi că a fost folosită din timpuri străvechi pentru tratarea multor dureri.

Apreciată ca aliment, varza este şi un remediu care aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Are acţiune nutritivă, energizantă, remineralizantă, tonifiantă, creşte rezistenţa în faţa bolilor, este un bun antiseptic pulmonar şi are proprietăţi expectorante şi depurative. Având efect antiacid, varza este un bun remediu în ulcere. Această plantă ajută şi la scăderea colesterolului rău şi normalizează glicemia, iar multitudinea de vitamine, minerale şi de oligoelemente recomandă varza ca un tonic general al organismului. Totodată, graţie proprietăţilor antioxidante, poate preveni bolile cardiovasculare şi cancerul, iar la nivelul ţesuturilor, cataplasmele cu varză au proprietăţi dezinfectante şi cicatrizante.