Poate ceaiul să împiedice absorbția fierului din alimente?

Unele studii au sugerat că un consum regulat de cafea, ceai și alte băuturi cu cofeină inhibă absorbția fierului, dar poate un ceai din plante, cum ar fi ceaiul de mușețel, mentă sau ghimbir, să aibă acest efect?

Efectele taninurilor și oxalaților

Taninurile și oxalații sunt unii dintre compușii naturali ai ceaiului despre care se spune că inhibă absorbția fierului. Se leagă de fier, în special fierul non-hem găsit în alimentele vegetale, cum ar fi fasolea, mazărea, legumele cu frunze verzi și nucile și peștele.

ceai  foto   Shutterstock jpg

Taninurile care se găsesc în ceaiul negru îi conferă culoarea maro-roșiatică închisă și aroma caracteristică, astringentă, plină. Taninurile au scopuri diferite, de la protejarea unei plante de dăunători până la promovarea creșterii plantei.

Deși cantitatea de taninuri din ceaiul negru variază în funcție de varietate, starea de creștere și metoda de procesare, ceaiul negru este considerat una dintre sursele majore de tanin din dieta umană.Alte surse semnificative includ vinul rosu, vinul alb maturat in stejar, ciocolata si cafeaua.

Alte tipuri de ceai, inclusiv ceaiul verde, ceaiul alb sunt, de asemenea, făcute din aceeași plantă ca și ceaiul negru, cunoscut sub numele de Camellia sinensis. Ele conțin în general diferite tipuri de taninuri.

Factori precum timpul de macerare și gradul de fermentație afectează conținutul de tanin din ceai. Ceaiurile fermentate, cum ar fi ceaiul puerh și ceaiul oolong, conțin de obicei mai mulți tanini decât ceaiul alb.

Taninurile din ceaiuri din plante

Ceaiurile din plante, care din punct de vedere tehnic sunt tizane sau infuzii, pot conține taninuri. Deși se cunosc mai multe despre efectul ceaiului negru asupra absorbției fierului, unii susțin că ceaiul din plante, în special ceaiul cu tanin mai mare, poate inhiba fierul.

Ierburile și condimentele despre care se spune că conțin taninuri includ:

Hibiscus

Muşeţel

Scorţişoară

Cuișoare

Guarana

Urzici

Mentă

Zmeura rosie

Măceș

Salvie

Cimbru

Curcumă

Herba mate

În acest moment, foarte puține studii au examinat efectele ceaiului de plante asupra absorbției fierului non-hem.

O analiză a constatat că, deși anumiți taninuri pot inhiba absorbția fierului în timpul unei mese, există puține cercetări pentru a spune dacă taninurile afectează fierul pe termen lung. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina aceste efecte.

Într-un studiu mai vechi publicat în British Journal of Nutrition, cercetătorii au testat diferite ceaiuri și cacao și au descoperit că acestea inhibă absorbția fierului.

Studiul a constatat că ratele de inhibare a absorbției fierului variau în funcție de tip:

Ceai negru: 79 până la 94%

Ceai de mentă: 84%

Ceai Pennyroyal: 73%

Cacao: 71%

Ceai de verbena: 59%

Ceai din flori de tei: 52%

Ceai de musetel: 47%

Adăugarea de lapte a avut o influență redusă sau deloc asupra absorbției fierului.

Într-un studiu din 2007, publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică, cercetătorii au determinat nivelurile de fier la 954 de adulți sănătoși și au estimat, de asemenea, aportul de ceai al acestora.

Ei au descoperit că nivelul de fier nu are legătură cu consumul de ceai negru, verde și din plante și nici cu tipul sau concentrația ceaiului, timpul de infuzie sau timpul de consum al ceaiului.

Cu toate acestea, un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică în 2017 a constatat că ceaiul consumat la masă a scăzut absorbția de fier non-hem, dar că consumul de ceai la o oră după masă nu a scăzut absorbția de fier în aceeași măsură.

Există foarte puține cercetări concludente pentru a spune cum taninurile din ceaiurile din plante afectează absorbția fierului.

Ce ar trebui să faci?

Dacă ai urmat o dietă vegetariană sau vegană, ți s-a spus să reduci taninurile din dietă sau dacă ai anemie cu deficit de fier, consultă furnizorul de asistență medicală despre alimente și băuturi care ar fi potrivite pentru tine.

Evită înmuierea excesivă a ceaiului pentru a reduce numărul de taninuri și oxalați din ceai. Vitamina C îmbunătățește absorbția fierului non-hem.

Reține că prea mult fier în organism poate provoca probleme. Dacă bei în mod regulat ceai și te îngrijorează dacă absorbi fierul, discută cu medicul inainte de a crește aportul de fier (în special din suplimente).

Sursa: Very Well Health