Aceste alimente te protejeaz─â de cancer. Sfatul medicului

Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutri╚Ťie, boli metabolice, doctor ├«n ╚Ötiin╚Ťe medicale, ne explic─â rolul alimenta┼úiei ├«n prevenirea cancerului. Alimenta┼úia dezechilibrat─â ar fi la originea a 19.000 de cazuri noi de cancer descoperite anual.

image

Consum─â ├«n fiecare zi legume ┼či fructe. Foto: Shutterstock

Cancerul este o boal─â care poate afecta pe orice: copil, t├ón─âr sau b─âtr├ón, s─ârac sau bogat, b─ârbat sau femeie. ├Än 2018, 1 din 6 decese a fost din cauza cancerului, adic─â 9.6 milioane de pacien╚Ťi. Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii estimeaz─â c─â ├«ntre 30 ╚Öi 50% dintre cancere pot fi prevenite printr-un stil de via╚Ť─â s─ân─âtos ╚Öi  politici publice de s─ân─âtate precum vaccinarea. O varietate de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase ╚Öi alte alimente de origine vegetal─â ajut─â ├«ns─â la sc─âderea riscului de apari╚Ťie a unor cancere. ├Än studiile de laborator, multe minerale, vitamine ╚Öi fitochimicale au demonstrat efecte anti-cancer.

Alimente cu efect protector

Pentru alimentele care con╚Ťin fibre exist─â dovezi conving─âtoare c─â ele scad riscul de cancer colorectal sau de obezitate, iar dac─â alegi s─â consumi ╚Öi legume f─âr─â amidon ╚Öi fructe, ├«╚Ťi scazi riscul ╚Öi de toate tipurile de cancere din sfera pulmonar─â ╚Öi digestiv─â: esofagian, laringian, faringian, pulmonar, stomac sau colorectal.

├Ä╚Ťi recomand s─â incluzi frecvent ├«n alimenta╚Ťia ta fructe precum: mere, afine, zmeur─â, c─âp╚Öuni,  cire╚Öe, meri╚Öoare, grapefruit, struguri, portocale. Nu uita nici de sparanghel, broccoli, varz─â de Bruxelles, conopid─â, varz─â kale, spanac, morcovi sau ro╚Öii.

Leguminoase precum maz─ârea, fasolea boabe sau lintea ori semin╚Ťele de in sunt ╚Öi ele surse de fibre, cu acelea╚Öi dovezi conving─âtoare c─â scad riscul de cancer.

Despre usturoi, ceai verde sau nuci ÔÇ×Al treilea raport al exper╚Ťilor Institutului American pentru Studiul cancerului-  AICRÔÇÖs Third Expert ReportÔÇŁ ╚Öi  Continuous Update Project (CUP) au ar─âtat c─â dovezile sunt prea pu╚Ťine pentru a trage o concluzie despre leg─âtura lor cu riscul de cancer.

Consumul regulat de cafea scade riscul de cancer hepatic și de endometru, iar cel de cereale integrale îl scade pe cel colorectal.

Niciun aliment ├«ns─â, luat de unul singur, nu te poate proteja ├«mpotriva cancerului. O meta-analiz─â a posibilului rol al alimenta╚Ťiei ├«n apari╚Ťia cancerului ce a inclus 93 de studii, cu peste 2.000.000 de indivizi expu╚Öi selecta╚Ťi, a ar─âtat c─â obiceiurile alimentare s─ân─âtoase scad cu 5-10% riscul de cancer.   

├Än concluzie, cu siguran╚Ť─â un regim alimentar ├«n care consumi regulat fructe, legume, leguminoase sau cereale integrale o s─â ├«╚Ťi scad─â riscul de a te ├«mboln─âvi.

Cite┼čte ┼či: Care sunt meseriile care pot cre╚Öte riscul de cancer

3 aliaţi cu efect protector

Un studiu recent arat─â c─â asocierea a 3 factori poate avea efect protector ├«mpotriva cancerului. La persoanele s─ân─âtoase, o combina╚Ťie de doze mari de vitamina D, de acizi gra┼či Omega-3 ╚Öi de exerci╚Ťii fizice ar putea limita riscul de apari┼úie a cancerului. Pentru a ajunge la aceast─â concluzie, echipa de cercet─âtori a efectuat un studiu de 3 ani pe 2.157 de participan╚Ťi cu v├órsta de 70 de ani ┼či peste din 5 ╚Ť─âri europene: Germania, Austria, Fran╚Ťa, Portugalia ╚Öi Elve╚Ťia. Participan╚Ťii au primit o doz─â mare de vitamina D (2.000 UI pe zi fa╚Ť─â de 800, conform recomand─ârilor), precum ╚Öi o suplimentare de 1 g pe zi de acizi gra┼či Omega-3 de origine marin─â. De asemenea, au urmat un program de ├«nt─ârire muscular─â, de 3 ori pe s─âpt─âm├ón─â. Participan╚Ťii au fost ├«mp─âr╚Ťi╚Ťi ├«n 8 grupe, pentru a testa beneficiile individuale ╚Öi combinate ale acestor interven╚Ťii ╚Öi doar un grup a primit doar un placebo. Cercetarea a ar─âtat c─â riscul de cancer invaziv scade cu 61% ├«n urma combin─ârii vitaminei D, a acizilor gra┼či Omega-3 ┼či a sportului.

Aten┼úie la alcool ┼či tutun!

Multe dintre cazurile de cancer depistate anual ├«n lumea ├«ntreag─â au leg─âtur─â cu consumul de alcool ┼či cu fumatul. De altfel, sunt factori de risc ai bolii care pot fi evita┼úi.

Ce tipuri de cancer favorizeaz─â consumul de alcool

Etanolul conţinut de băuturile alcoolice este transformat în corp într-un compus care favorizează cancerul. Efectul alcoolului depinde mai ales de cantitate, nu de tipul de băutură (vin, bere), iar riscul este evident mai mare cu cât se consumă mai mult.

Ôľ║Principalele tipuri de cancer favorizate de consumul de acool sunt: cel de s├ón, colorectal, oral (gur─â, faringe), hepatic, esofag ┼či de stomac.

SFAT: Se recomand─â evitarea sau m─âcar limitarea consumului de alcool. Consumul moderat de alcool ├«nseamn─â 1 por┼úie pe zi pentru femei ┼či 2 ├«n cazul b─ârba┼úilor. Aten┼úie: chiar ┼či ├«n cazul consumului moderat de alcool, ingerarea acestuia nu trebuie s─â fie zilnic─â, fiind nevoie de pauze pentru protec┼úia ficatului.

C├ónd alcoolul este combinat cu fumatul, cre┼čte riscul de apari┼úie a cancerelor din sfera oral─â, de faringe, laringe ┼či de esofag.

FUMATUL, responsabil de 8 din 10 cazuri de cancer de plămâni

Chiar dac─â fumezi de mul┼úi ani sau dac─â fumezi multe ┼úig─âri pe zi, nu este niciodat─â prea t├órziu s─â renun┼úi la acest obicei responsabil de multe dintre cazurile de cancer. Tutunul este responsabil de aproximativ 8 din 10 cancere pulmonare, aproape 70% din cancerele tractului aerodigestiv superior (gur─â, laringe, faringe, esofag) ╚Öi 35% din cancerele vezicii urinare. De asemenea, ar fi implicat ├«n apari┼úia cancerelor de ficat, pancreas, stomac, rinichi, col uterin, s├ón, colorectal, ovar ╚Öi ├«n anumite leucemii.