Aceste alimente te protejează de cancer. Sfatul medicului

Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, doctor în științe medicale, ne explică rolul alimentaţiei în prevenirea cancerului. Alimentaţia dezechilibrată ar fi la originea a 19.000 de cazuri noi de cancer descoperite anual.

image

Consumă în fiecare zi legume şi fructe. Foto: Shutterstock

Cancerul este o boală care poate afecta pe orice: copil, tânăr sau bătrân, sărac sau bogat, bărbat sau femeie. În 2018, 1 din 6 decese a fost din cauza cancerului, adică 9.6 milioane de pacienți. Organizația Mondială a Sănătății estimează că între 30 și 50% dintre cancere pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos și  politici publice de sănătate precum vaccinarea. O varietate de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase și alte alimente de origine vegetală ajută însă la scăderea riscului de apariție a unor cancere. În studiile de laborator, multe minerale, vitamine și fitochimicale au demonstrat efecte anti-cancer.

Alimente cu efect protector

Pentru alimentele care conțin fibre există dovezi convingătoare că ele scad riscul de cancer colorectal sau de obezitate, iar dacă alegi să consumi și legume fără amidon și fructe, îți scazi riscul și de toate tipurile de cancere din sfera pulmonară și digestivă: esofagian, laringian, faringian, pulmonar, stomac sau colorectal.

Îți recomand să incluzi frecvent în alimentația ta fructe precum: mere, afine, zmeură, căpșuni,  cireșe, merișoare, grapefruit, struguri, portocale. Nu uita nici de sparanghel, broccoli, varză de Bruxelles, conopidă, varză kale, spanac, morcovi sau roșii.

Leguminoase precum mazărea, fasolea boabe sau lintea ori semințele de in sunt și ele surse de fibre, cu aceleași dovezi convingătoare că scad riscul de cancer.

Despre usturoi, ceai verde sau nuci „Al treilea raport al experților Institutului American pentru Studiul cancerului-  AICR’s Third Expert Report” și  Continuous Update Project (CUP) au arătat că dovezile sunt prea puține pentru a trage o concluzie despre legătura lor cu riscul de cancer.

Consumul regulat de cafea scade riscul de cancer hepatic și de endometru, iar cel de cereale integrale îl scade pe cel colorectal.

Niciun aliment însă, luat de unul singur, nu te poate proteja împotriva cancerului. O meta-analiză a posibilului rol al alimentației în apariția cancerului ce a inclus 93 de studii, cu peste 2.000.000 de indivizi expuși selectați, a arătat că obiceiurile alimentare sănătoase scad cu 5-10% riscul de cancer.   

În concluzie, cu siguranță un regim alimentar în care consumi regulat fructe, legume, leguminoase sau cereale integrale o să îți scadă riscul de a te îmbolnăvi.

Citeşte şi: Care sunt meseriile care pot crește riscul de cancer

3 aliaţi cu efect protector

Un studiu recent arată că asocierea a 3 factori poate avea efect protector împotriva cancerului. La persoanele sănătoase, o combinație de doze mari de vitamina D, de acizi graşi Omega-3 și de exerciții fizice ar putea limita riscul de apariţie a cancerului. Pentru a ajunge la această concluzie, echipa de cercetători a efectuat un studiu de 3 ani pe 2.157 de participanți cu vârsta de 70 de ani şi peste din 5 țări europene: Germania, Austria, Franța, Portugalia și Elveția. Participanții au primit o doză mare de vitamina D (2.000 UI pe zi față de 800, conform recomandărilor), precum și o suplimentare de 1 g pe zi de acizi graşi Omega-3 de origine marină. De asemenea, au urmat un program de întărire musculară, de 3 ori pe săptămână. Participanții au fost împărțiți în 8 grupe, pentru a testa beneficiile individuale și combinate ale acestor intervenții și doar un grup a primit doar un placebo. Cercetarea a arătat că riscul de cancer invaziv scade cu 61% în urma combinării vitaminei D, a acizilor graşi Omega-3 şi a sportului.

Atenţie la alcool şi tutun!

Multe dintre cazurile de cancer depistate anual în lumea întreagă au legătură cu consumul de alcool şi cu fumatul. De altfel, sunt factori de risc ai bolii care pot fi evitaţi.

Ce tipuri de cancer favorizează consumul de alcool

Etanolul conţinut de băuturile alcoolice este transformat în corp într-un compus care favorizează cancerul. Efectul alcoolului depinde mai ales de cantitate, nu de tipul de băutură (vin, bere), iar riscul este evident mai mare cu cât se consumă mai mult.

►Principalele tipuri de cancer favorizate de consumul de acool sunt: cel de sân, colorectal, oral (gură, faringe), hepatic, esofag şi de stomac.

SFAT: Se recomandă evitarea sau măcar limitarea consumului de alcool. Consumul moderat de alcool înseamnă 1 porţie pe zi pentru femei şi 2 în cazul bărbaţilor. Atenţie: chiar şi în cazul consumului moderat de alcool, ingerarea acestuia nu trebuie să fie zilnică, fiind nevoie de pauze pentru protecţia ficatului.

Când alcoolul este combinat cu fumatul, creşte riscul de apariţie a cancerelor din sfera orală, de faringe, laringe şi de esofag.

FUMATUL, responsabil de 8 din 10 cazuri de cancer de plămâni

Chiar dacă fumezi de mulţi ani sau dacă fumezi multe ţigări pe zi, nu este niciodată prea târziu să renunţi la acest obicei responsabil de multe dintre cazurile de cancer. Tutunul este responsabil de aproximativ 8 din 10 cancere pulmonare, aproape 70% din cancerele tractului aerodigestiv superior (gură, laringe, faringe, esofag) și 35% din cancerele vezicii urinare. De asemenea, ar fi implicat în apariţia cancerelor de ficat, pancreas, stomac, rinichi, col uterin, sân, colorectal, ovar și în anumite leucemii.