Iată cât de sănătoase sunt cireşele! 7 motive să le consumi des

Indiferent că sunt dulci ori amare, roșii, negre sau galbene, cireșele nu sunt doar delicioase, ci vin la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate.

image

Poți să le consumi ca atare, într-o salată de fructe, sub formă de suc sau în preparate dulci, precum tarte. Bogate în vitamina C, betacaroten, calciu, magneziu, în funcție de soiul lor, cireșele au calități diferite. De exemplu, cele galbene au un efect diuretic mai puternic și sunt benefice în stimularea digestiei, pe când cireșele negre și roșii sunt recomandate contra bolilor cardiovasculare, dar și cancerului. În schimb, cireșele amare sunt bune în tratarea durerilor musculare și a bolilor inflamatoare.

1. Calmează durerile articulare

Culoarea neagră a cireșelor este dată de antocieni, antioxidanți prezenți și în strugurii roșii, care reduc durerea și inflamația articulațiilor. Mai mult, micile fructe dulci scad nivelul de oxid nitric, un compus asociat cu osteoartrita și artrita reumatoidă, spun specialiștii din domeniu. Pentru a beneficia de efectele curative ale cireșelor, bolnavii cu astfel de boli pot urma o cură de 6-8 săptămâni cu cireșe negre sau cu cireșe amare. Se consumă câte 500 g de cireșe pe zi.

2. Ușurează crizele de gută

Oamenii de știință de la Universitatea Boston au analizat un an impactul pe care-l are consumul de cireșe asupra atacurilor de gută recurente în rândul a 633 de bolnavi. Rezultatele studiului au arătat că un consum constant de cireșe reduce cu 35% riscul apariției unei crize de gută și că fructele ajută și la scăderea factorilor care provoacă inflamații în organism. Mai mult, calmează dureroasa criză de gută.

3. Reduc nivelul zahărului din sânge

Cireșele sunt indicate inclusiv diabeticilor, căci au un indice glicemic scăzut. În plus, în studiile de laborator în care s-au folosit celule pancreatice provenite de la animale, antocienii au crescut producția de insulină cu 50%, după o cură de 20 de zile cu cireșe, susțin cercetătorii. Specialiștii recomandă diabeticilor să evite cireșele confiate, căci conțin zahăr adăugat și au mai puțini pigmenți naturali.

4. Au efect antitumoral

Specialiștii de la Institutul American de Cercetare a Cancerului susțin că un consum constant de cireșe, combinat cu alte fructe de sezon (vișine, afine, zmeură) are efect antitumoral. Asta se datorează quercetinei, un flavonoid cu activitate anticancerigenă prezent în aceste fructe. Preventiv, consumă 500 g de cireșe pe zi. O cură de până la 8 săptămâni cu 800 g de cireșe amare este recomandată bolnavilor diagnosticați cu cancer.

5. Reglează tensiunea arterială

Bogate în potasiu, cireșele protejează inima și vasele de sânge și reglează ritmul cardiac. Mai mult, oamenii de știință de la Universitatea Michigan susțin că micile fructe sunt un excelent medicament pentru reducerea colesterolului rău (LDL), dar și a trigliceridelor.

6. Tratează insomnia

Te trezești frecvent noaptea sau ai un somn agitat? Consumul unui pahar cu suc de cireșe înainte de culcare crește timpul total de odihnă și calitatea somnului, susțin specialiștii. Sucul se poate obține fie prin zdrobirea, urmată de stoarcerea prin tifon, fie prin centrifugare în storcătorul electric. Melatonina, substanța care se găsește în compoziția cireșelor, induce o stare de relaxare și este responsabilă de reglarea ciclurilor de somn-trezire. Ca să ai o noapte liniștită, consumă 250 ml de suc de cireșe dimineața, la jumătate de oră după ce te trezești, și seara, cu 30 de minute înainte de culcare.

7. Mențin silueta

Având doar 60 de calorii la 100 g, cireșele sunt bogate în apă, păcălind astfel senzația de foame. Prin urmare, o cură de 12 zile, în care se consumă 100 g de cireșe în fiecare zi, este benefică pentru cei care vor să slăbească, căci accelerează metabolismul.

Bine de știut

Un pahar cu suc de cireșe, consumat zilnic, 14 zile, ajută la eliminarea toxinelor din corp.

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie și apifitoterapie

Cireșele se pot consuma atât în stare proaspătă, cât și sub diferite forme preparate (suc natural, sirop, gem, compot). Codițele se folosesc în ceaiuri (infuzie, decoct). Acestea au acțiune detoxificantă și diuretic-depurativă, remineralizantă, antianemică, îmbunătățesc digestia, combat constipația; scad tensiunea arterială. Cireșele au și acțiune sedativă și calmantă, energizantă fizic și psihic, reconfortantă. O acțiune puternic antioxidantă o au cireșele de un roșu închis sau cele negre, precum și cele amare, fiind utile în prevenirea bolilor degenerative, a celor tumorale, îmbătrânirii premature, dar și în astenie, anemie, constipație, dischinezie biliară, litiază biliară și renală, reumatism, obezitate, ateroscleroză. Se pot consuma proaspete, aproximativ 500 g/zi (înlocuiesc o masă); sub formă de suc proaspăt stors (aproximativ 500 ml/zi); sirop natural (diluat cu apă), sub formă de ceai (decoct din fructe uscate, 2-3 căni/zi; compot. Consumul acestor fructe trebuie făcut cu precauție în cazul persoanelor cu sensibilitate gastrică, colită de fermentație, diabet.

Citeşte şi: Cozile de cireşe, diuretic fără reţetă