Aceasta este cea mai sănătoasă pâine!

O cercetare recentă arată că o anumită pâine ar fi mai sănătoasă decât celelalte deoarece este benefică pentru flora intestinală. Cunoscută şi ca microbiom, flora intestinală are un rol important în menţinerea sănătăţii, orice dezechilibru la acest nivel putând cauza diverse boli.

image

Există multe tipuri de pâine şi fiecare o alegem în funcţie de preferinţe - albă, integrală, cu sau fără sare sau cu cereale. O cercetare suedeză apărută în publicaţia Nutrients arată că pâinea cu secară ar fi cea mai sănătoasă.

Pâinea cu secară scade inflamaţia

Efectele benefice ale pâinii cu secară sunt puse pe seama conţinutului de fibre, care ajută la menţinerea echilibrului la nivelul florei intestinale.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii suedezi au oferit diferite pâini (secară, cereale rafinate de grâu, fulgi de secară etc.) la peste 200 de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 70 de ani, timp de aproximativ zece zile. Cei care au consumat pâine cu secară au avut îmbunătățiri în compoziția microbiotei lor intestinale.

Analizând în detaliu, oamenii de ştiinţă au observat că secara a indus anumite modificări în compoziţia microbiomului precum o creştere a numărului de bacterii producătoare de butirat, un acid gras cu lanţ molecular scurt care stimulează celulele intestinale sănătoase şi reduce inflamaţia.

Studiu evidenţiază rolul florei intestinale în menţinerea sănătăţii. Alte cercetări au arătat că, de exemplu, persoanele cu cancer de colon ar avea o floră intestinală diferită faţă de persoanele fără această afecţiune. Totodată, dezechilibrele florei intestinale pot favoriza apariţia obezităţii, a bolilor inflamatoare intestinale, a diabetului şi a poliartritei reumatoide.

Flora intestinală poate fi îmbunătăţită prin consumul de fructe, legume şi cereale, care susţin creşterea nivelului bifidobacteriilor. De asemenea, este indicat consumul de alimente fermentate precum iaurtul natural şi chefirul, care conţin bacterii bune precum Lactobacilli.

Citeşte şi: Cum recunoşti dacă ai intoleranţă la gluten