Cum recuno┼čti dac─â ai intoleran┼ú─â la gluten

2 produse cu gluten jpg jpeg

Potrivit statisticilor, circa 85% dintre cazuri nu ┼čtiu c─â au intoleran┼ú─â la gluten sau boala celiac─â (o afec┼úiune autoimun─â cu predispozi┼úie genetic─â). Aceasta poate ap─ârea la orice v├órst─â, adic─â ┼či la bebelu┼či dup─â ce a ├«nceput diversificarea ┼či au avut voie s─â pape ┼či p├óine sau paste.

Conform speciali┼čtilor, boala celiac─â este cea mai sever─â form─â de intoleran┼ú─â la gluten, noteaz─â authoritynutrition.com. Astfel c─â, dac─â pacientul nu se duce din timp la medic pentru diagnosticare ┼či tratament, boala se poate agrava ajung├óndu-se la urm─âtoarele probleme de s─ân─âtate: infertilitate, avorturi spontane repetate, anemie feripriv─â (deficit de fier), osteoporoz─â sau cancer de anumite tipuri.

Aten┼úie! Este foarte important s─â se ┼čtie cum se recunosc simptomele intoleran┼úei la gluten pentru ca bolnavul s─â mearg─â la doctor. Doar acesta va confirma sau infirma diagnosticul ┼či va prescrie tratament, dac─â e cazul.

Cauze

Glutenul ac┼úioneaz─â ca un stimulent al sistemului imunitar al persoanelor cu predispozi┼úie genetic─â la aceast─â form─â de intoleran┼ú─â alimentar─â ┼či distruge mucoasa intestinal─â. Din acest motiv va fi impiedicat─â absorb┼úia corect─â a substan┼úele nutritive din alimente, mai ales cea a calciului, fierului ┼či acidului folic.

Când să te alertezi

Nu este obligatoriu să ai toate simptomele, iar acestea variază de la caz la caz, în funcţie de particularităţile fiecăruia. De asemenea, unele persoane nu au boala celiacă, ci doar sensibilitate la alimente care conţin gluten.

Principalele simptome ale intoleran┼úei la gluten sunt acestea, ele ├«nt├ómpl├óndu-se ├«n mod regulat dup─â consumul m├ónc─ârurilor ┼či lichidelor pe baz─â de gluten: balonarea imediat dup─â mas─â ┼či flatulen┼úa; diareea, constipa┼úia ┼či fecalele care miros foarte ur├ót; crampele abdominale; durerile de cap f─âr─â o cauz─â aparent─â.

Alte semne că ai putea avea intoleranţă la gluten sunt acestea:

- te sim┼úi obosit des dup─â ce consumi produse care con┼úin gluten (paste, p├óine, cereale, bere). Oboseala poate fi cauzat─â ┼či de deficitul de fier, ├«n aceast─â situa┼úie, tot glutenul fiind de vin─â, provoc├ónd astfel anemia. ├Äns─â nu doar aceast─â protein─â duce la lipsa fierului din organism.

- dermatita herpetiforma (boala Duhrin ) este o form─â de afec┼úiune a pielii asociat─â cu boala celiac─â. Se manifest─â prin apari┼úia unor vezicule pline de lichid pe piele. I se mai spune ┼či eruptia ÔÇ×bolii celiaceÔÇť

- sc─âderea subit─â ├«n greutate din cauza problemelor digestive ┼či din cauza malabsorb┼úiei substan┼úelor nutritive.

Boala se mai manifest─â ┼či astfe, prin sc─âderea nivelului de serotonin─â din creier (hormonul responsabil cu starea de fericire), ceea ce duce la apari┼úia st─ârilor de axietate sau depresie.