Ce ri┼čti dac─â m─ân├ónci, din gre┼čeal─â, p├óine muceg─âit─â

1 paine mucegaita jpg jpeg

Nu de pu┼úine ori, se ├«nt├ómpl─â s─â uit─âm s─â consum─âm la timp p├óinea. Aceasta ├«┼či pierde termenul de valabilitate ┼či muceg─âie┼čte, dac─â nu este consumat─â la momentul potrivit. Dar, exist─â persoane, care, din neaten┼úie sau de team─â s─â nu fac─â risip─â de m├óncare, aleg s─â consume p├óine muceg─âit─â, precum ┼či alte alimente deteriorate. Acest lucru poate fi, ├«ns─â, urmat de consecin┼úe grave pentru s─ân─âtate.

Ce este mucegaiul?

Mucegaiul reprezint─â o serie de ciuperci microscopice vii, parazite sau saprofite. Acesta poate fi ├«nt├ólnit, adesea, ├«n anumite locuri ale casei ┼či ├«n alimente, precum ├«n cazul br├ónzei albastre. Br├ónza albastr─â este ob┼úinut─â din utilizarea anumitor culturi de mucegai, cele mai utilizate fiind  Penicillium Roqueforti si Penicillium Glaucum. Spre deosebire de mucegaiul din celebrele br├ónzeturi cu mucegai, care nu este periculos pentru s─ân─âtate, mucegaiul ├«nt├ólnit pe p├óinea alterat─â nu este indicat consumului, put├ónd duce la o varietate de afec┼úiuni.

P├óinea muceg─âit─â cauzeaz─â probleme digestive ┼či poate declan┼ča alergii

Consumul de p├óine muceg─âit─â, chiar neinten┼úionat, are consecin┼úe pentru s─ân─âtate. Acesta poate crea disconfort digestiv ┼či st─âri generale de r─âu. ├Än plus, ├«n unele cazuri, mucegaiul din p├óine poate s─â produc─â anumite substan┼úe d─âun─âtoare organismului, aceste substan┼úe purt├ónd numele de micotoxine. Micotoxinele nu se reg─âsesc doar pe partea mucegait─â a p├óinii, ci se r─âsp├óndesc rapid, contamin├ónd ├«nregul aliment. De aceea, The Food Safety and Inspection Service of the United States Department of Agriculture (USDA) ne sf─âtuie┼čte s─â arunc─âm ├«ntreaga p├óine muceg─âit─â, nu s─â o por┼úion─âm, crez├ónd c─â astfel vom evita risipa. Mai mult dec├ót at├ót, ├«nsu┼či mirosul p├óinii muceg─âite poate fi periculos pentru s─ân─âtate, mai ales ├«n cazul celor care au alergii la mucegai sau a persoanelor care sufer─â de astm. Acestea pot suferi crize alergice sau de astm, doar prin simplul fapt c─â au mirosit p├óinea muceg─âit─â, iar, ├«n cazul lor, consumul de p├óine muceg─âit─â poate fi chiar fatal.

S-a demonstrat c─â, pe termen lung, consumul des de p├óine muceg─âit─â poate cre┼čte gradul de expunere la micotoxine ┼či, implicit, cre┼čte riscul dezvolt─ârii cancerului.

Cite┼čte ┼či: Cum ┼či c├ót p─âstr─âm ciupercile

Cum previ muceg─âirea p├óinii ┼či a altor alimente

Mucegaiul poate contamina aproape toate alimentele, de la p├óine, fructe ┼či legume, p├ón─â la carne ┼či alte alimente. Po┼úi preveni contaminarea p├óinii de mucegai prin p─âstrarea acesteia ├«ntr-un loc uscat ┼či acoperit. De altfel, po┼úi p─âstra p├óinea acoperit─â ├«n frigider, pentru a o feri de mucegai.

Pentru a evita contaminarea altor alimente de mucegai, este important s─â cure┼úi regulat frigiderul ┼či suprafe┼úele din buc─ât─ârie, pentru a elimina bacteriile d─âun─âtoare, De altfel, alimentele perisabile, precum laptele ┼či carnea trebuie ┼úinute ├«ntotdeauna la frigider.

Anca-Teodora Popa

Sursa:

https://www.healthline.com/nutrition/is-moldy-food-dangerous#TOC_TITLE_HDR_9