Ce rişti dacă mănânci, din greşeală, pâine mucegăită

1 paine mucegaita jpg jpeg

Nu de puţine ori, se întâmplă să uităm să consumăm la timp pâinea. Aceasta îşi pierde termenul de valabilitate şi mucegăieşte, dacă nu este consumată la momentul potrivit. Dar, există persoane, care, din neatenţie sau de teamă să nu facă risipă de mâncare, aleg să consume pâine mucegăită, precum şi alte alimente deteriorate. Acest lucru poate fi, însă, urmat de consecinţe grave pentru sănătate.

Ce este mucegaiul?

Mucegaiul reprezintă o serie de ciuperci microscopice vii, parazite sau saprofite. Acesta poate fi întâlnit, adesea, în anumite locuri ale casei şi în alimente, precum în cazul brânzei albastre. Brânza albastră este obţinută din utilizarea anumitor culturi de mucegai, cele mai utilizate fiind  Penicillium Roqueforti si Penicillium Glaucum. Spre deosebire de mucegaiul din celebrele brânzeturi cu mucegai, care nu este periculos pentru sănătate, mucegaiul întâlnit pe pâinea alterată nu este indicat consumului, putând duce la o varietate de afecţiuni.

Pâinea mucegăită cauzează probleme digestive şi poate declanşa alergii

Consumul de pâine mucegăită, chiar neintenţionat, are consecinţe pentru sănătate. Acesta poate crea disconfort digestiv şi stări generale de rău. În plus, în unele cazuri, mucegaiul din pâine poate să producă anumite substanţe dăunătoare organismului, aceste substanţe purtând numele de micotoxine. Micotoxinele nu se regăsesc doar pe partea mucegaită a pâinii, ci se răspândesc rapid, contaminând înregul aliment. De aceea, The Food Safety and Inspection Service of the United States Department of Agriculture (USDA) ne sfătuieşte să aruncăm întreaga pâine mucegăită, nu să o porţionăm, crezând că astfel vom evita risipa. Mai mult decât atât, însuşi mirosul pâinii mucegăite poate fi periculos pentru sănătate, mai ales în cazul celor care au alergii la mucegai sau a persoanelor care suferă de astm. Acestea pot suferi crize alergice sau de astm, doar prin simplul fapt că au mirosit pâinea mucegăită, iar, în cazul lor, consumul de pâine mucegăită poate fi chiar fatal.

S-a demonstrat că, pe termen lung, consumul des de pâine mucegăită poate creşte gradul de expunere la micotoxine şi, implicit, creşte riscul dezvoltării cancerului.

Citeşte şi: Cum şi cât păstrăm ciupercile

Cum previ mucegăirea pâinii şi a altor alimente

Mucegaiul poate contamina aproape toate alimentele, de la pâine, fructe şi legume, până la carne şi alte alimente. Poţi preveni contaminarea pâinii de mucegai prin păstrarea acesteia într-un loc uscat şi acoperit. De altfel, poţi păstra pâinea acoperită în frigider, pentru a o feri de mucegai.

Pentru a evita contaminarea altor alimente de mucegai, este important să cureţi regulat frigiderul şi suprafeţele din bucătărie, pentru a elimina bacteriile dăunătoare, De altfel, alimentele perisabile, precum laptele şi carnea trebuie ţinute întotdeauna la frigider.

Anca-Teodora Popa

Sursa:

https://www.healthline.com/nutrition/is-moldy-food-dangerous#TOC_TITLE_HDR_9