Nu ai mai făcut sex de ceva vreme? Cum îți poate afecta lipsa sexului sănătatea

Să nu faci sex îți poate afecta sănătatea mentală și fizică, dar sunt și păreri conform cărora poți trăi o viață fericită și fără o sexualitate activă.

A face sex în mod regulat aduce beneficii pentru sănătate, precum reducerea stresului și îmbunătățirea sănătății inimii. Cu toate acestea, a avea parte de sex nu conduce neapărat la o viață mai fericită sau mai sănătoasă. Oamenii care nu fac sex nu au neapărat probleme de sănătate legate de celibat sau abstinența.

1 femeie sex jpg jpeg

Corpurile femeilor si bărbaților au de suferit din cauza lipsei de sex. Foto: Shutterstock

Iată ce se întâmplă cu adevărat cu corpul tău – inclusiv cu vaginul sau penisul – când încetezi să faci sex, potrivit Health.com

Sexul eliberează substanțe chimice cum ar fi oxitocina și serotonina, spune Gail Saltz, profesor asociat de psihiatrie la NY Presbyterian Hospital Weill-Cornell School of Medicine: „În timpul unui orgasm, corpul tău eliberează oxitocină (alias „hormonul iubirii”) și îți oferă un impuls euforic la nivel de dispoziție, alături de un puternic sentiment de legătură emoțională cu partenerul. Această substanță chimică este, de asemenea, legată de scăderea sentimentelor de stres sau anxietate ”, explică specialistul.

Când nu faci sex de ceva vreme, corpul tău poate înceta să producă cantitatea obișnuită de substanțe chimice din categoria de mai sus. Acest lucru ar putea afecta sănătatea ta mintală, făcându-te să te simți mai anxios sau stresat.

Cu toate acestea, nu toți cei care încetează să facă sex vor experimenta acest efect. Alte forme de atingere fizică – cum ar fi îmbrățișarea vă vor oferi, de asemenea, un plus de oxitocină. Și, aceste alte forme de intimitate nu trebuie să fie sexuale sau romantice pentru ca oxitocina să-și facă efectul.

Dacă observi că starea ta de spirit este afectată de lipsa de sex, a avea orgasme prin masturbare te poate ajuta, de asemenea, să obții oxitocină și serotonină prin alte modalități.

Vaginul poate deveni uscat

Persoanele care trec prin menopauză pot experimenta mai multă uscăciune vaginală și un canal vaginal încordat dacă încetează să facă sex pentru perioade lungi de timp. În timpul menopauzei, organismul produce mai puțin estrogen. Acest lucru poate face ca țesutul vaginal să se simtă uscat și să devină mai subțire, fenomen cunoscut și sub denumirea de atrofie vaginală. A nu face sex poate agrava atrofia vaginală. Acest lucru se datorează faptului că sexul ajută vaginul să creeze mai multă lubrifiere și să deplaseze sângele către organele sexuale pentru a ajuta la menținerea țesuturilor pline.

„De-a lungul timpului, femeile aflate în postmenopauză care au o cantitate redusă de estrogen ar putea observa că diametrul vaginului devine mai mic dacă nu întrețin acte sexuale”, adaugă Christine Greves, obsterician certificat de consiliu din Florida. „Dar din experiența mea clinică, acest lucru se întâmplă de obicei numai după aproximativ cinci ani fără sex, sau mai mult.”

Potrivit dr. Greves, o perioadă de abstinență îți poate scădea libidoul. A nu face sex regulat poate opri acele sentimente spontane de excitare și substanțele chimice care te fac să vrei să faci sex.

Însă, lipsa de sex nu vă va face apetitul sexual să dispară. Odată ce revii în acțiune, probabil că vei începe să simți creșterea libidoului. Asta pentru că a face sex poate începe să-ți alimenteze dorința de și mai mult sex. Un mic studiu din 2014 a constatat că bărbații și femeile au dorit mai mult sex în ziua după ce au avut actul sexual. În plus, această nevoie crescută de sex a făcut experiențele sexuale viitoare mai plăcute

sex 0 jpeg

Preludiul îi ajută pe cei care doresc să renunțe la abstinență. Foto: Shutterstock

Ar putea dura mai mult să fii excitat când faci din nou sex

După o pauză sexuală, „poate dura mai mult timp pentru ca vaginul să fie suficient de lubrifiat sau pentru ca țesuturile să se relaxeze complet”, spune dr. Greves. Când faci sex în mod regulat, vaginul intră automat în modul de excitare. Dar dacă v-ați întrerupt activitatea sexuală, poate fi nevoie de o stimulare suplimentară pentru a vă ajuta corpul să creeze lubrifiere și să se relaxeze în timpul sexului.

De asemenea, poate dura mai mult timp pentru ca penisul să devină erect după o pauză sexuală. Deși nu este o cauză dovedită, există o legătură între a face mai puțin sex și un risc crescut de disfuncție erectilă.

Deci, dacă sunteți gata să vă reluați activitatea sexuală, încercați să vă bucurați de preludiu pentru a intra în starea de spirit potrivită. Acest lucru face revenirea la sex mai confortabilă.

Citește și Simptomul care apare la peste jumătate din cazurile de cancer pulmonar, în afară de tuse