Copilul nu s-a adaptat încă după revenirea la școală? Iată ce-i de făcut!

Mulți copii au nevoie de timp pentru a se reacomoda cu medicul școlar. De aceea, prima lună de școală este un moment bun pentru a-i ajuta să facă față unui nou program și unui volum mai consistent de informații.

Copiii mai mici trebuie ajutați cu rutina de studiu

Este nevoie de rutină și previzibil pentru a face față mai ușor schimbărilor și a facilita adaptarea, iar părinții îi pot ajuta pe copii să își stabilească o rutină pornind de la stabilirea unui interval în care copiii să-și finalizeze temele zilnice. Odată decis un program, este important ca toată lumea să îl repecte, și copiii, dar și tu ca părinte va trebui să îl respecți și să nu le propui alte activități care să interfereze cu acest program.

image

Prima lună de școală reprezintă o etapă de adaptare. Foto: Shutterstock

Stabiliți obiective

„Comunicarea cu copilul în ceea ce privește așteptările școlare este esențială, la fel și responsabilizarea pentru propria învățare. Încurajați-i să ceară ajutor profesorului sau să-și facă brainstorming cu propriile soluții la orice probleme legate de școală.”, scrie psihologul Mihai Copăceanu pe blogul său. Este foarte important ca, mai degrabă decât să spui copilului ce să facă și cum să facă, să stabililiți împreună obiective pe care să le atingă. În acest fel îi încurajezi independența și îl ajuți să găsească soluții pentru gestionarea timpului, planificarea și organizarea activităților.

Ce contează mai mult decât notele?

Din postura de părinte trebui să îți armonizezi așteptările cu posibilitățile copilului. „Îți dorești un copil fericit și cu note peste medie sau un copil cu note foarte mari, dar stresat și furios și nefericit. Procesul educației este mai important decât niște note în catalog, pe care de multe ori elevul le obține pentru a-și mulțumi părinții și în unele situații trișează, copiază doar pentru a obține acele note”, explică psihologul Mihai Copăceanu pe blogul său.

Este indicat să-i verifici caietele

Fără să faci din control un obiciei abuziv, va trebui totuși să fii implicat în viașa școlară a copilului. Este necesar să-I verifici în mod regulat caietele pentru a te asigura că își notează temele corect și pentru a vedea dacă există comentarii importante din partea profesorilor. În fiecare zi trebuie săp faci loc unei discuții despre cum au fost ziua copilului la școală și despre cum consider el că sunt temele, evaluările și metodele de predare, pentru a vedea cum poți să-l ajuți.

„Și să vorbești cu educatoarea, învățătoarea sau diriginta este de asemenea important și responsabil. ”, spune psihologul Mihai Copăceanu.

Fii un exemplu

Dacă tu însuți prețuiești educația, școala și profesorii, copilul te va imita. Atitudinea ta pozitivă și plină de încredere față de școală și profesori îl vor ajuta pe copil să-și depășească anxietățile și să conștientizeze că învățarea poate fi un efort, dar care te răsplătește și îți oferă satisfacții imediate, dar mai ales pe termen lung.

Citește și Tu știi din ce motive te-ai putea simți obosit?