Lucruri pe care le poți face din prima zi pentru a crește inteligenția copilului tău
Câteva studii internaționale ne arată căi sigure de a crește inteligența copiilor noștri. Iată ce ar trebui făcut!
Studiile spun că un copil alăptat are un IQ mai mare. Foto: Shutterstock
Se începe de la naștere, cu alăptarea
Laptele matern este esențial pentru sănătatea copiilor, dar și pentru dezvoltarea lor nervoasă. Un studiu realizat de Michael S. Kramer cu titlul “Breastfeeding and Child Cognitive Development” , publicat în revista internațională „Archives of General Psychiatry” a confirmat faptul că, la vârsta de șase ani, copiii care au fost hrăniți exclusiv la san timp de un an de zile au avut performanțe mai bune la testele IQ comparativ cu cei de aceeași vârstă, care au fost hrăniți mixt, și la san și cu lapte de formulă. Performanțe mai bune, remarcate la copii hrăniți exclusiv la san, care au făcut parte din studiu se referă la citit, scris și la calcul matematic. Explicația este că laptele pe baza de formulă este realizat din lapte de vacă și, de aceea, este adaptat în primul rând, nevoilor viteilor, având o cantitate mai mare de proteine și mai mică de grăsimi. Acestea din urmă sunt în cantitatate mai mare în laptele uman pentru a susține dezvoltarea creierului. Așadar, copiii inteligenți sunt și alăptați.
Muzica le dezvoltă și vocabularul
Dacă ai un copil care studiază un instrument muzical de cel puțîn trei ani de zile, atunci are un vocabular cu 15% mai bine dezvoltat coparativ cu restul copiilor. Specialiștii spun că există o interdependență clară între talentul sau exercițiul muzical, dezvoltarea limbajului și a IQ-ului. Certitudinea acestei interdependențe a fost stabilită de studiul „Practicing a Musical Instrument în Childhood Is Associated with Enhanced Verbal Ability and Nonverbal Reasoning” , publicat în revista PLoS ONE de prof. dr. Marie Forgeard. Totuși, scepticii se întreabă: „Muzică te face mai deștept, sau copiii deștepți sunt mai pricepuți la muzică?” . Răspunsul contează mai puțin , atâta timp cât diferența se simte la nivelul IQ-ului, deci nu este niciodată o investiție proastă educația muzicală a copilului.
Cărțile hrănesc inteligența
Psihologul Eileen Kennedy-Moore, autoarea volumului “Smart Parenting for Smart Kids” susține că cei mici învață mai mult luându-ne că exemplu decât din ceea ce le spunem și îi învățăm să facă. Iar acest lucru a fost demonstrat de un studiu realizat în Statele Unite potrivit căruia, cei care cresc înconjurați de cărți au șanse mai mari de a deveni absolvenți de facultate. Studiul prezentat în volumul “Smart Parenting for Smart Kids” vorbește chiar și despre un număr minim de cărți. Mai exact, în cazul celor care cresc în case în care există cel puțîn 500 de cărți, procentul absolvenților de liceu este de 36% iar cel al absolvenților de colegiu de 19%. Explicația constă în faptul că, în casele în care există cărți, și părinții citesc și au preocupări intelectuale care vor fi imitate de copii. „Succesul la școală nu depinde doar de inteligență nativă, este necesară și o bună disciplină de lucru și de accesul la informație.”, susține psihologul Eileen Kennedy-Moore. Mai mult, potrivit specialistei, părinții care citesc demonstrează copiilor că învățatul este o activitate pălcuta, interesantă și în care merită să investești timp.
Tați mai tineri au copii mai deștepți
Copiii concepuți când tații au între 20 și 30 de ani au scoruri cu până la 6 puncte mai bune la testele de inteligență comparativ cu cei care au părinți mai în vârstă. Studiul care a demonstrat acest lucru se numește “Vârstă avansată a taților asociată cu deficiențe neurocognitive apărute la copil în timpul copilăriei” (Advanced Paternal Age Is Associated With Impaired Neurocognitive Outcomes During Infancy and Childhood”), coordonat de S. Saha, et al. și publicat în PLoS Medicine. “Cu cât vârstă taților depășește mai mult pragul de 30 de ani, cu atât cresc și riscurile de tulburări neurologice precum schizofrenia, autismul, dislexia și retardul la copil”, explică coordonatorul studiului care atrage atenția asupra pericolelor care decurg din cauza tendinței de a amână vârstă la care devenim părinți.
Ferește-l de boli, scad IQ-ul!
Copiii care sunt în mod repetat bolnavi sunt mai puțin inteligenți, arată un studiu realizat la Universitatea din New Mexico, Statele Unite. Explicația este că bolile, mai ales cele infecțioase consumă din energia necesară creierului în dezvoltare. Din acest motiv, se ajunge la variații ale IQ-ului în funcție de bolile infecțioase de care suferă copilul. Concluziile studiului condus de cercetătorul Christopher Eppig au confirmat date ale unor studii mai vechi potrivit cărora micuții care au avut infecții cu paraziți intestinali în copilărie au un IQ mai mic în compartie cu cei care nu au avut astfel de probleme de sănătate. Pentru a evita aceste probleme, ai grijă de imunitatea copilui.