Salvează-ţi pielea de soare: cum alegi crema cu factor de protecţie solară

Peste 95% din cancerele de piele sunt puse pe seama expunerii la soare. De aceea, este important să te protejezi de razele solare, folosirea produselor cu factor de protecţie fiind o necesitate.

image

Stai la soare cu moderaţie, doar după ce ai aplicat cremă cu factor de protecţie solară. Foto: Shutterstock

Expunerea moderată la soare are avantaje incontestabile: asigură sinteza vitaminei D şi are efecte benefice asupra moralului, prin producţia de endorfine, substanțe asociate cu starea de bine. Totodată, băile de soare sunt necesare pentru ritmul circadian (ciclul somn-veghe) şi pot face bine şi în unele afecţiuni precum dermatita atopică manifestată prin leziuni cutanate şi mâncărimi. Soarele şi apa mării pot reduce simptomele acestei boli.

În acelaşi timp, dacă stăm prea mult la soare în lipsa protecţiei adecvate, accelerăm îmbătrânirea pielii, apariţia ridurilor şi a cancerului de piele. Unele afecțiuni se agravează în urma expunerii la soare: cuperoza, lupusul eritematos și acneea.  

Cum alegi produsele cu protecţie solară. Ce reprezintă menţiunea FPS

Cremele sau loţiunile destinate protecţiei pielii de soare au menţionat pe produs termenul FPS (factor de protecție solară sau SPF – sun protection factor) însoțit de un număr care măsoară timpul necesar apariţiei unei arsuri.

În funcție de număr, aceste produse oferă protecție redusă (FPS 6, 10), medie (FPS 15, 20, 25), ridicată (FPS 30, 50) și foarte ridicată (FPS 50+).

Fotoprotecţia este obligatorie la cei cu fototip I (piele foarte albă, păr roşcat, ochi albaştri, pistrui, care nu se bronzează niciodată), II (piele albă, păr blond ochi căprui, se ard şi se bronzează cu dificultate) şi cu fototipul III (şateni, cu ochi căprui, care se ard uneori şi se bronzează). Cei cu fototipul I şi II au nevoie de protecţie foarte ridicată, iar celor cu fototipul III le este indicată protecţia ridicată sau medie. Celor cu fototip IV (piele închisă, care nu se arde) le este recomandată protecția medie, iar celor cu fototipurile V (piele foarte închisă, care nu se arde niciodată şi se bronzează mereu) și VI (piele neagră) - cea redusă sau medie.

Este bine să alegi un produs care să te protejeze atât de radiaţiile UVA, cât şi de cele UVB. Aplică-l în cantităţi suficiente (pentru un adult sunt necesare 6 linguriţe), fără a uita de faţă şi urechi.

Citeşte şi: Reguli de urmat cand stam la soare, pentru a nu ajunge la cancer de piele