Reguli de urmat cand stam la soare, pentru a nu ajunge la cancer de piele

1 reguli de urmat cand stam la soare pentru a nu ajunge la cancer de piele jpg jpeg

Principalul factor de risc pentru cancerul de piele, pe lângă predispoziţia genetică, este expunerea prelungită la radiaţiile ultraviolete (UV). Radiaţiile UV sunt produse de soare, dar pot proveni şi din surse artificiale, cum ar fi luminile folosite în saloane (solar).

"Dacă este depistat în faza incipientă, şansele de vindecare sunt foarte mari (în cazul epitelioamelor, chiar de 100%). Tratamentul cancerului de piele este, în general, chirurgical. Chiar dacă se vindecă, se impune o supraveghere medicală periodică, existând riscul recidivei", menţionează SJU Baia Mare.

Potrivit medicului primar specialitatea dermatovenerologie, Adela Cadar, pentru a evita apariţia cancerului de piele este recomandat ca orice persoană să nu se expună soarelui, între orele 11.00 - 16.00; să folosească cremele de protecţie SPF 50+, să se poarte pălării şi ochelari de soare. De asemenea, se va evita expunerea la soare a copiilor mici, persoanelor vârstnice sau celor care suferă de anumite probleme de sănătate, se va evita expunerea la soare a celor care urmează un tratament cu medicamente fotosensibilizante, precum antibiotice, hipoglicemiante, hipotensive, anxiololitice etc. "Este indicat să consultaţi medicul sau farmacistul dacă urmaţi un tratament medicamentos, înainte de a va expune la soare!", a mai precizat medicul Adela Cadar.