Principalele ritualuri de îngrijire a pielii

image

Aspectul și textura pielii reprezintă elementul esențial ce reflectă atât starea emoțională, cât și pe cea a organismului. Menținerea unui ten strălucitor și hidratat îți va îmbunătăți semnificativ modul de relaționare cu oamenii.

Citește acest articol și află cele mai importante metode de a menține la cele mai înalte standarde sănătatea pielii.

Curățarea eficientă

Curățarea este un proces cheie în întreținerea pielii, care presupune eliminarea impurităților și a excesului de sebum. Astfel, tegumentul își va menține sănătatea și strălucirea. Procesul se realizează zilnic, atât dimineața, cât și seara.

În timpul curățării pielii, este important să aplici mișcări blânde, pentru a evita crearea de microleziuni și uscarea tegumentului. Procesul se realizează folosind:

● apă călduță;

● demachiant;

● gel blând de curățare a tenului.

Hidratarea corectă

Hidratarea este un element esențial în rutina zilnică de îngrijire a pielii. Alegerea cremei hidratante potrivite se realizează în funcție de caracteristicile tegumentelor. Astfel, poți opta pentru:

● creme cu texturi bogate, cu un conținut crescut de uleiuri naturale și acid hialuronic, în cazul pielii uscate;

● creme sau geluri non-comedogene, perfecte în cazul excesului de sebum și al tenului cu tendință acneică;

● creme hipoalergenice, fără parfum, ideale pentru un ten sensibil.

Aplicarea produselor se realizează de două ori pe zi, atât dimineața, cât și seara, cu scopul de a menține hidratarea corectă a pielii. Produsul se poate aplica după spălare, când pielea este umedă. Dacă dorești un ten luminos și sănătos, poți alege Ser vitamina C Sesderma. Prin conținutul bogat în vitamina C, acid hialuronic și proteoglicani, acesta asigură o hidratare eficientă și conferă pielii o textură catifelată.

Expunerea la soare

Radiațiile solare sunt un factor important, care contribuie treptat la îmbătrânirea pielii. Expunerea pe termen lung crește riscul de apariție a leziunilor și a afecțiunilor cutanate, în zonele neprotejate.

Este recomandat să aplici zilnic, indiferent de anotimp, creme de protecție solară cu factor SPF ridicat. Acestea asigură o barieră eficientă împotriva efectelor secundare ale expunerii la radiații UV, precum ridurile premature și petele pigmentare. Pentru alegerea produsului perfect, este indicat să ții cont de caracteristicile pielii tale, de vârstă și de tipul de filtru SPF preferat (chimic/mineral).

Renunțarea la fumat

Fumatul este un factor important care crește riscul de îmbătrânire a pielii, prin efectul nociv al radicalilor liberi generați. Acesta exercită acțiuni negative asupra tegumentului, prin:

● afectarea structurii vaselor de sânge;

● scăderea fluxului sanguin cutanat;

● apariția petelor și decolorarea pielii;

● scăderea cantității de nutrienți de la nivel sanguin;

● creșterea riscului de apariție a afecțiunilor oncologice;

● creșterea producției de sebum.

După renunțarea la fumat, pielea ta te va surprinde prin:

● reducerea ridurilor;

● combaterea petelor și a decolorării tegumentului;

● scaderea riscului de apariție a acneei;

● creșterea elasticității tegumentului;

● accelerarea procesului de vindecare a leziunilor cutanate.

Alimentația echilibrată

Pentru a menține o piele sănătoasă, este esențial să ai zilnic o alimentație echilibrată. Este important ca în dieta zilnică să incluzi alimente bogate în vitamine, minerale și antioxidanți precum:

● fructele de pădure (coacăze, căpșuni, afine);

● turmericul;

● semințele de cânepă;

● semințele de dovleac;

● castraveții;

● smochinele.

Procesul de degradare treptată și de îmbătrânire a țesutului cutanat poate fi încetinit prin evitarea consumului de:

● alimente prăjite;

● produse care conțin nitriți;

● alimente semipreparate;

● alimente cu un conținut ridicat de grăsimi;

● alcool în exces.

Programul de somn ideal

Sănătatea pielii este influențată în mod direct de programul de somn pe care îl urmezi. Astfel, în cazul persoanelor care dorm puține ore pe noapte, s-au constatat un risc crescut de apariție a ridurilor și scăderea fermității tegumentelor.

Este important să dormi aproximativ 7-8 ore pe noapte. În acest timp, procesul de sinteză a colagenului se desfășoară eficient, reducând riscul de apariție a ridurilor.

Întreținerea unui ten perfect este un element foarte important în viața cotidiană. Mulți factori externi acționează zilnic asupra pielii, ducând la apariția de leziuni și la creșterea producției de sebum. Expunerea cronică la soare determină, în timp, modificări structurale ale pielii și crește riscul de apariție a afecțiunilor oncologice cutanate. Este important să efectuezi vizite periodice la medicul dermatolog, pentru a verifica starea în care se află pielea ta. Identificarea din timp a afecțiunilor cutanate și instituirea tratamentului corespunzător duc la vindecarea rapidă a bolii și la ameliorarea calității vieții pacientului.

Sursa foto: Shutterstock