Îngrijirea pielii în vacanță: top 5 factori care afectează sănătatea pielii în sezonul cald
Odată cu sosirea verii, petrecem mai mult timp în aer liber și purtăm îmbrăcăminte adecvată sezonului, ceea ce echivalează cu o expunere mai îndelungată a pielii la soare. Mai ales în ultimii ani, razele UV au devenit și mai periculoase pentru sănătatea pielii, iar riscul de a dezvolta boli precum cancerul este crescut.
De aceea, pentru a avea o vacanță cât mai reușită, este important să știm cum ne putem proteja de toți factorii care ne predispun la afecțiuni ale pielii sau care creează disconfort:
Arsurile solare
Chiar dacă bronzul ne oferă un look mai exotic și ne face să ne simțim mai atractivi, în general, nu este sănătos pentru piele. Din contră, bronzul reprezintă o inflamație a pielii în fața razelor solare și predispune la formarea prematură a ridurilor, la melasmă și la apariția alunițelor. Iar, atunci când expunerea la soare este excesivă și în afara orelor recomandate, riști să te alegi cu arsuri solare, extrem de neplăcute, dar și periculoase. De aceea, înainte de a te expune la soare, este bine să te informezi asupra riscurilor. Afla totul despre alunite și cum le diferențiezi pe cele normale de cele atipice și interesează-te despre factorii care predispun la apariția cancerului de piele. Iar, pentru evitarea arsurilor solare, aplică întotdeauna o cremă cu factor de protecție (SPF) de 50 și poartă o pălărie, care te va feri și de insolație.
Leziunile minore
Atunci când pleci în vacanță, mai ales într-o destinație exotică, este bine să fii pregătită cu medicamente pentru cele mai comune afecțiuni - diverse dureri, indigestii, dar și pentru posibile leziuni ale pielii. Atunci când mergi desculță pe plajă, există riscul de a te accidenta la nivelul tălpilor. Adaugă întotdeauna în bagajul tău un kit produse pentru piele, care să includă atât cele de îngrijire și curățare a pielii, dar și unele destinate micilor leziuni, eficiente în reducerea inflamației și regenerarea rapidă a zonei afectate.
Praful din aer
Dacă destinația ta de vacanță este o metropolă, atunci trebuie să te aștepți și la mult praf în aer, care este, de fapt, un amestec de substanţe şi de resturi organice şi anorganice. Din păcate, el este un factor cauzator al dermatitei atopice, din ce în ce mai întâlnită, atât printre adulți, cât și printre copii. De asemenea, dacă te știi predispusă la apariția acneei, ar fi bine să eviți zonele aglomerate, iar dacă nu poți, acordă atenție ritualului de îngrijire. Zilnic, curăță în profunzime pielea și folosește produse de machiaj de calitate, care au și rol de protecție în fața factorilor poluanți.
Transpirația
Vacanța de vară mai vine la pachet și cu transpirația provocată de temperaturile crescute și plimbările între punctele de atracție turistică ale destinației tale. Deși este un fenomen absolut normal, transpirația poate provoca atât disconfort, cât și iritații ale pielii pentru cei mai sensibili. De aceea, în timpul zilelor toride de vară, este indicat să folosești un antiperspirant cu un grad ridicat de protecție și să îmbraci haine cât mai lejere și din materiale naturale, care lasă pielea să respire. Nu uita să te hidratezi, pentru că ești mai predispus deshidratării în sezonul cald, iar cantitatea de lichide consumată ar trebui să crească considerabil. Acest obicei sănătos ajută și la hidratarea pielii, care este mult mai predispusă la uscare din cauza soarelui și riscului de deshidratare. Pentru efecte și mai mari, completează consumul de lichide cu aplicarea de loțiuni hidratante pe suprafața pielii, mai ales după ce faci duș.
Înțepăturile de insecte
În timpul verii, ești mult mai predispus înțepăturilor de țânțari, căpușe, purici și chiar albine. Pe lângă faptul că înțepăturile lor creează erupții cutanate, care vin cu disconfort la nivelul pielii, ele pot transmite boli periculoase, precum boala Lyme sau chiar șoc anafilactic. Pentru prevenirea lor, poartă pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă și șosete, mai ales când mergi la iarbă verde și evită parfumurile florale, care atrag insectele. Dacă știi că ai o alergie severă, ia cu tine mereu antialergice atunci când pleci în vacanță și aplică înainte de a ieși afară un spray repelent pentru insecte. În cazul în care observi pe suprafața pielii o mușcătură de insectă, aplică un gel de calmare, ia un antialergic fără prescripție medicală și evită să te scarpini excesiv.
Prin urmare, când pleci în vacanță, pregătește-ți bagajul și pentru situații neprevăzute. Cu cât destinația pe care ai ales-o este mai izolată, cu atât accesul la medicație este mai redus, așa că ia cu tine întotdeauna medicamente, produse de îngrijire a pielii și îmbrăcăminte adecvată condițiilor meteo. Astfel, te vei bucura de o vacanță liniștită, pentru că știi că ai mereu soluțiile cu tine.
Sursa foto: Freepik