Testul simplu care îţi arată riscul de a muri în următorii 10 ani

Un exerciţiu simplu de echilibru, pe care oricine îl poate face acasă, ar putea arăta riscul de deces în următorii 10 ani, potrivit oamenilor de ştiinţă.

image

De câte ori ai stat într-un picior? Ştiai că acest gest banal poate arăta riscul de deces în următorii 10 ani şi că, potrivit experţilor, ar putea fi folosit în cabinetele medicilor ca o modalitate de a evalua starea pacienţilor de vârstă mijlocie și în vârstă?

Un grup internaţional de experţi din SUA, Australia, Marea Britanie, Finlanda şi Brazilia a monitorizat un grup format din 1.702 de persoane cu vârsta cuprinsă între 51 și 75 de ani. Persoanele au fost urmărite între anii 2008 și 2020.

La începutul studiului, coordonat de dr. Gil Araujo, participanților li s-a cerut să stea într-un picior timp de zece secunde fără niciun sprijin, cu braţele drepte şi să privească înainte. În total, unul din cinci a picat testul după ce a avut trei încercări pentru fiecare picior.

La finalul monitoizării, cercetătorii au făcut o descoperire surprinzătoare.

Printre cei 123 de oameni care au murit din diverse cauze în cei 12 ani de cercetare, s-au numărat cei care nu au reușit să îşi menţină echilibrul într-un picior.

Echilibrul, factor determinant

Neputinţa de a sta într-un picior 10 secunde a fost asociată cu un risc de deces cu 84% mai mare, din orice cauză.

Acest test de echilibru „aduce informații utile cu privire la riscul de mortalitate la bărbații și femeile de vârstă mijlocie și în vârstă”, au explicat cercetătorii. După cum au amintit ei, echilibrul necesită nu numai forță musculară, ci și coordonare și un creier rapid. De aceea, specialiştii consideră că testul de stat într-un picior poate fi util pentru a monitoriza starea de sănătate.

În trecut, dr. Gil Araujo și echipa sa au mai descoperit că abilitatea de a se așeza și apoi de a se ridica de la sol era un alt indicator important al riscului de deces la vârstnici.

Citeşte şi: Castravetele amar ţine glicemia şi tensiunea în echilibru