Ce se întâmplă când pui unt de shea pe piele

image

Untul de shea este grozav pentru îngrijirea tenului, ameliorează uscăciunea și iritația, dar mai poate rezolva și o mulțime de alte probleme ale pielii. Iată de ce este bine să îl incluzi în rutina de îngrijire!

Untul de shea este o grăsime cremoasă cu numeroase beneficii. Este extras din nucile care cresc pe copacii de shea din țările africane. Solid la temperatura camerei, se topește la contactul cu pielea, similar uleiului de cocos.

Deși este comestibil și folosit în multe rețete africane, se găsește în principal în produsele de îngrijire a pielii și a părului din întreaga lume, Statele Unite fiind cel mai mare consumator de cosmetice cu unt de shea.

Se poate aplica în siguranță pe față, buze și corp, chiar și unele exfoliante de corp și balsamuri de păr conțin unt de shea pentru efectele sale hidratante.

Totuși, este nevoie de precauție pentru cei cu  pielea predispusă la acnee. Untul de shea poate înfunda porii și poate duce la mai multe erupții acneice. Iar cei cu dermatita seboreică sau mătreaţă ar trebui sa reţină că bacteriile implicate în dezvoltarea mătreței pot să se înmulțească „hrănite” de untul de shea.

Alege versiunea nerafinată

Untul de shea crud este plin de vitamine și nutrienți care sunt buni pentru piele. Cel rafinat (sau procesat) își pierde o parte dintre nutrienții esențiali în timpul procesării. De exemplu, în untul de shea procesat există mai puțin sau deloc acid cinamic, o substanță antiinflamatoare. Cel nerafinat este, de obicei, galben sau bej, în timp ce untul de shea rafinat este alb.

 Hidratează pielea uscată

De obicei, untul de shea este prezent în loțiuni pentru persoanele cu piele uscată, deoarece conține acizi grași care lubrifiază pielea și creează o barieră care menține umezeala în interior. La persoanele cu pielea mai grasă, sebumul (ulei natural pentru piele) îndeplineșete acest rol, dar pentru cei cu pielea uscată, o cremă hidratantă ajută la menținerea umidității.

Combate iritația

Deoarece conține substanțe antiinflamatoare, care ameliorează umflarea și roșeața pielii, mulți îl folosesc pentru orice iritație, de la arsuri solare la buzele crăpate sau pe rănile produse de peelinguri sau exfoliații acide.

Previne ridurile

Untul de shea conține doi antioxidanți care luptă cu îmbătrânirea. Unul este vitamina A, care este crucială pentru sănătatea pielii, și care este testată încă din anii 1970, pentru a se obține formule sintetice de retinoizi, deoarece au un rol important în a promova elasticitatea pielii și a reduce ridurile. Ea acționează prin creșterea ratei de schimbare sau înlocuire  a celulelor, netezind suprafața pielii. De asemenea, îmbunătățește aspectul pielii prin stimularea producției de colagen, care împiedică pielea să se lase.

Al doilea antioxidant conținut de untul de shea este vitamina E, care menţine sănătatea şi aspectul pielii, prevenind deteriorarea celulară, sporind umiditatea.

Ameliorează eczemele

Afecțiune comună a pielii, eczema provoacă erupții cutanate roșii și pruriginoase. De asemenea, crește predispoziția la infecții ale pielii, pentru că bariera cutanată nu mai este la fel de eficientă pentru a îndepărta iritanții și germenii. Untul de shea conține acid linoleic, un acid gras care se află în mod natural în piele. Cercetările arată că acidul linoleic joacă un rol crucial în protejarea pielii și poate reduce semnificativ simptomele eczemelor.

 Oferă protecție solară

Untul de shea are un factor de protecție solară (SPF) de aproximativ trei sau patru. Este prea mic pentru a preveni daunele solare sau arsurile solare de la sine, dar producătorii îl combină cu alte ingrediente pentru a atinge niveluri de SPF 15 sau mai mari.