Poate uleiul de cocos să trateze acneea şi mătreaţa?
Uleiul de cocos are proprietăți antifungice, antioxidante, antibacteriene și hidratante, fiind un produs excelent pentru piele și păr.
Uleiul de cocos este un ulei vegetal care se extrage din miezul de nucă de cocos uscat. Îl regăsim în industria cosmetică, deoarece aduce numeroase beneficii pentru sănătate și îngrijire. Proprietățile acestuia sunt date de cantitatea generoasă (65%) de acizi grași din compoziția lui, precum acidul linoleic și acidul lauric, care protejează și oferă strălucire părului și pielii. De asemenea, acest ulei conține fier și vitaminele A și E, substanțe importante pentru regenerare și pentru prevenirea îmbătrânirii premature. Acest ulei conține și proteine, cu rol important în menținerea sănătății celulare și în repararea țesuturilor.
Benefic contra acneei
Acizii grași din compoziția uleiului de cocos au proprietăți antibacteriene, care protejează împotriva microorganismelor dăunătoare, inclusiv de multe tipuri de inflecții ale pielii, precum acneea. În plus, uleiul poate vindeca rănile provocate de acnee. Îl poți aplica direct pe ten sau îl poți folosi sub formă de mască, împreună cu alte produse cu efect antiinflamator. Poți să îți faci propriul tău tratament acasă astfel: într-un bol adaugi 4-5 linguri de ulei de cocos, 1 linguriță de turmeric, 1 linguriță suc de lămâie și 2 lingurițe de miere de Manuka. Amesteci toate ingredientele, aplici masca pe ten, lași să acționeze 15 minute, apoi clătești bine fața.
Util contra mătreții
Pe lângă strălucirea pe care o oferă firelor de păr, uleiul de cocos protejează scalpul de mătreață și de mâncărimi. Poți a trata aceste probleme, poţi încerca următorul leac: topești 2-3 linguri de ulei de cocos într-un vas la foc mic. Odată topit, iei uleiul de pe foc, înainte să devină fierbinte. Apoi, îți masezi scalpul și firele de păr, lași să acționeze 30 de minute și te speli pe păr.
Balsam pentru buze uscate
Uleiul de cocos oferă hidratare intensă buzelor, protejând împotriva crăpăturilor și daunelor provocate de soare și vânt. Îți poți prepara propriul balsam astfel: într-un vas, adaugi 2 linguri de ulei de cocos, 2 linguri de unt de cacao și 2 linguri de ceară de albine rasă. Separat, torni într-o oală 30 ml de apă, adaugi ingredientele din vas și lași la foc mediu până când se topete totul, amestecând din când în când. Iei vasul de pe foc, adaugi 7-8 picături de ulei esențial de scorțișoară, amesteci și torni cu grijă amestecul în recipiente pentru balsam de buze. Acoperi și lași să se răcească la frigider.
Corectează cearcănele
Dacă ai pielea sensibilă și uscată, uleiul de cocos te poate ajuta, deoarece o hidratează și o protejează de vânt și de efectele nocive ale soarelui. De asemenea, folosirea uleiului de cocos este benefică pentru combaterea cearcănelor. Pentru a-l folosi, topești 2 linguri de ulei de cocos, iar cu un tampon demachiant obișnuit, îl aplici pe ten dimineața sau seara, înainte de culcare.