Ai peste 50 de ani? Iată ce trebuie să ştii!

Pentru a duce o viață îndelungată și împlinită nu trebuie decât să ții cont de câteva stafuri de bun simț, pe care să le respecți zi de zi. Ce ai de făcut?

image

„A doua tinerețe” poate fi o perioadă minunată, cu împliniri și activități pe măsura dorințelor tale. Însă, dacă duci o viață nesănătoasă odată intrat în al cincilea deceniu de viață, ai toate șansele să te confrunți cu probleme medicale mai mari în anii ce vor urma, lucru care te va împiedica să-ți trăiești viața la capacitate maximă. Ce ai de făcut ca să te bucuri de maturitatea la care ai ajuns? Nimic complicat! Trebuie doar să adopți câteva obiceiuri care-ți vor garanta starea de bine atât fizică, cât și psihică!

Schimbarea stilului de viață

Nu e nevoie de schimbări majore. Sau, mai bine spus, nu sunt recomandate schimbările mari făcute brusc. Propune-ți îmbunătățirea stilului de viață în pași mărunți, cum ar fi, de pildă, să înlocuiești gustările pline de zaharuri, coloranți și carbohidrați cu porții mici și gustoase de fructe. Nu scoate din meniul zilnic toate alimentele nesănătoase, ci înlătură din farfurie câte unul singur în fiecare săptămână. În ceea ce privește sedentarismul, încearcă să urci scările în loc să iei liftul câteodată, mergi tu cu cățelul la plimbare și nu alt membru al familiei.   

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care poți să le faci e să te odihnești destul, să dormi câte ore are nevoie organismul tău pentru a-și reîncărca bateriile. Ca să eviți insomniile, letargia și somnul întrerupt, închide televizorul și telefonul mobil cu o oră înainte de-a urca în pat, asigură-te că nu există zgomot sau lumini în camera în care dormi. Nici căldura prea mare nu-i recomandată când vrei să te odihnești optim.

Prevenție și preparate sănătoase

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este dantura ta. Programează-te o dată pe an la consult stomatologic și spală-te pe dinți de 2 ori pe zi. Sănătatea dentară este la fel de importantă ca cea a întregului tău trup. Și, că tot am adus vorba de verificări medicale, trebuie luat în seamă faptul că, odată trecut de 50 de ani, îți crește riscul de-a dezvolta cancer sau alte boli cronice. Așadar un set de analize de bază trebuie făcut an de an, poate și niște radiografii, mamografii sau colonoscopii atunci când este cazul.

Un obicei care trebuie urmat zi de zi ține de dieta pe care o ai. Meniul îți poate menține sau afecta sănătatea pe măsură ce trec anii. Diabetul, tensiunea arterială, bolile cardiace pot fi ținute la distanță dacă adopți o dietă bogată în ingrediente proaspete, neprocesate, din care să nu-ți lipsească legumele verzi, fasolea, citricele, peștele. Alege carnea slabă și lactatele cu grăsimi reduse. Iaurtul grecesc, brânza de capră, kefirul sunt surse ideale de calciu. Iar, în ceea ce privește pâinea, evit-o pe cea albă, pufoasă și alege-o pe cea integrală, cu semințe.         

Mișcarea este esențială la această vârstă. Nu mai ai 20 de ani ca să ai arderi rapide și o siluetă de vis, așadar cu niște exerciții simple făcute zi de zi sau plimbări mai lungi în natură, câțiva pași de dans ori grădinăritul și curățarea casei te pot menține în formă. 30 de minute de activitate fizică zilnică te ferește de boli cronice și-o dispoziție posomorâtă. Nu în ultimul rând, trebuie să te simți bine atunci când îți găsești de practicat vreun sport.

Citeşte şi: Iată ce modificări aduce andropauza! Toţi bărbaţii trebuie să le cunoască

Idei de activităţi

Pensionarea sau îmbătrânirea nu trebuie să fie triste. Faptul că-ți pleacă copiii de-acasă înseamnă mai mult timp pentru tine și nevoile tale. E perioada ideală să te apuci de noi activități, să înveți lucruri pe care nu le știai până acum, să petreci timpul cu cei pe care-i iubești și să călătorești. Fă un curs de limbi străine, ia lecții de gătit, încearcă un sport nou sau să cânți la un instrument. Toate aceste activități te vor menține tânăr atât fizic, cât și emoțional.