Sunt femeile la menopauz─â mai afectate de COVID-19?

1 femeie menopauza jpg jpeg

Modificările specifice menopauzei pot influenţa într-o mică sau mai mare măsură riscul de infecţie cu noul coronavirus. Unele măsuri sunt necesare pentru a preveni îmbolnăvirea.

V├órsta medie de instalare a menopauzei este 51 de ani. Este un proces natural al organismului, o etap─â ├«n care ovarele ├«nceteaz─â s─â mai produc─â hormonii sexuali feminini - estrogenul ┼či progesteronul. ├Än alte cazuri, menopauza este indus─â timpuriu de chimioterapie sau histerectomie (interven┼úia de extirpare a uterului). Multe femei aflate la menopauz─â se confrunt─â cu simptome precum bufeurile, schimb─ârile de dispozi┼úie, depresia, pielea uscat─â, problemele de somn ┼či de memorie.

Riscul de diverse boli sau infecţii, mai mare

Schimb─ârile hormonale specifice menopauzei contribuie la cre┼čterea inciden┼úei bolilor cardiovasculare. Acestea apar, ├«n medie, cu 7-10 ani mai t├órziu la femei dec├ót la b─ârba┼úi ┼či sunt asociate cu instalarea menopauzei (hormonii sexuali feminini au func┼úie de protec┼úie cardiovascular─â). Diabetul de tip 2 poate fi asociat cu sc─âderea hormonilor sexuali, precum ┼či cre┼čterea ├«n greutate, frecvent─â ├«n aceast─â aceast─â perioad─â. Toate aceste modific─âri constituie factori de risc major ├«n eventualitatea unei infec┼úii cu noul coronavirus.

ÔÇ×Chiar dac─â menopauza este o stare fiziologic─â, nu o boal─â, modific─ârile hormonale specifice pot duce la o patologie complex─â, fapt care face femeile din acest─â categorie s─â fie mai vulnerabile la infec┼úia cu noul coronavirus. Exist─â o serie de studii ce arat─â c─â o sc─âdere a estrogenului este asociat─â cu o vulnerabilitate mai mare ├«n fa┼úa virusului ┼či simptome mai severeÔÇť, explic─â Iosif Niculescu, medic ginecolog.

Totodat─â, menopauza poate avea un impact semnificativ asupra imunit─â┼úii, fiind asociat─â cu o sc─âdere a celulelor de imunitate (T), ceea ce duce la cre┼čterea frecven┼úei patologiilor oncologice (cancer de s├ón, cancer de col uterin, cancer de endometru sau de ovare). ├Än aceast─â perioad─â cre┼čte ┼či frecven┼úa reac┼úiilor inflamatoare, bolilor autoimune, toate acestea considerate, de asemenea, factori de risc pentru COVID-19.

Modific─âri cu rol benefic

Controalele medicale periodice sunt importante pentru a identifica la momentul oportun eventuale afec┼úiuni ce pot fi tratate sau ameliorate prin tratament specific. Controalele interdisciplinare au avantajul unei abord─âri holistice, integrate, cu rol at├ót ├«n tratarea, c├ót ┼či ├«n prevenirea multor boli ├«n aceast─â perioad─â.

ÔÇ×Cel mai important lucru pentru astfel de paciente este s─â ├«┼či ia toate m─âsurile de precau┼úie recomandate ├«n acest─â perioad─â. Femeile aflate la menopauz─â nu trebuie s─â ├«nt├órzie consultul anual la medicul ginecolog sau s─â ezite s─â contacteze medicul curant atunci c├ónd este nevoie. Peste 50% dintre pacientele noastre au fost surprinse s─â afle c─â multe lucruri ┼úin doar de propria motiva┼úie ├«n contextul situa┼úiei lor - mi┼čcare, schimbarea comportamentului alimentar, modific─âri ├«n comportamentul rela┼úional, psihoterapie - pe l├óng─â tratamentele recomandateÔÇť, spune dr. Iosif Niculescu.

Ce mai poate ajuta

  • Vorbe┼čte cu medicul dac─â terapia de substitu┼úie hormonal─â este o op┼úiune pentru tine.
  • Pentru c─â menopauza poate fi ├«nso┼úit─â de cre┼čtere ├«n greutate, este foarte important ca femeile s─â fie atente la ce ┼či c├ót m─ân├ónc─â. Trebuie privilegiate alimentele pe baz─â de legume ┼či fructe, por┼úiile reduse ┼či evitarea gr─âsimilor, a dulciurilor ┼či a alcoolului.
  • ├Än fiecare zi, este important s─â fii activ─â fizic. Nu trebuie s─â faci exerci┼úii complicate sau care presupun prea mare efort. Chiar ┼či o jum─âtate de or─â de plimbare are efecte benefice.
  • Poart─â masc─â ┼či respect─â m─âsurile de igien─â.

INFO

V├órsta, bolile cardiovasculare, diabetul ┼či excesul de greutate indus de menopauz─â sunt factori care pot agrava infec┼úia cu noul coronavirus, potrivit Centrului pentru Prevenirea ┼či Controlul Bolilor (CDC).