Iată ce obișnuia să mănânce Iisus și ce ar fi servit la Cina cea de Taină

Cina ce de Taină reprezintă un moment biblic important, fiind momentul de dinaintea jertifirii lui Iisus pentru Mântuirea oamenilor. La Cina cea de Taină, Mântuitorul Iisus Hristos a fost trădat de Iuda și totodată, Cina cea de Taină reprezintă și utima zi pe care Iisus o petrece cu ucenicii săi înainte de Patimi.

image

Legat de ce bucate s-au servit la această cină, pâinea și vinul au fost nelipsite, întrucât simbolizează ,,sângele și trupul” lui Iisus, fiind totodată simbolul Împărtașaniei, însă acestea nu ar fi fost singurele alimente pe care Mântuitorul le-ar fi servit cu ucenicii săi.

Ce mânca Mântuitorul de obicei

Într-o zi obișnuită, istoricii cred că Mântuitorul mânca foarte multă pâine, întrucât pâinea era un aliment de bază în lumea greco-romană a secolului I, informează faithward.org. Alături de pâine, greco-romanii mai consumau fructe și legume locale, ulei și sare. Iar ca băuturi, Iisus bea apă și vin. Pâinea din Galileea secolului I ar fi fost făcută cu făină de grâu sau de orz, bucătarii fiind nevoiți să macine cerealele în făină cu mâna, folosind un instrument numit quern. Alte alimente populare în Galileea secolului I erau mierea, curmalele și brânza.

Există motive biblice pentru care se crede că Mântuitorul ar fi mâncat și pește în mod regulat, mai ales pentru că, potrivit Pildei Înmulțirii Pâinilor și a Peștilor, Iisus a hrănit 5000 de oameni cu pește și pâine. Totodată, unii dintre discipolii săi erau pescari de meserie.

image

Ce a servit Mântuitorul la Cina cea de Taină

La Cina cea de Taină s-au servit în primul rând pâinea și vinul roșu, ca simbol al Împărtașaniei, fiind binecuvântate de Iisus Hristos. Unii istorici cred, însă, că acestea nu au fost singurele alimente de la Cina cea de Taină. În 2016, doi arheologi italieni au publicat un studiu în care susțin că pe lângă pâine și vin, la Cina cea de Taină s-ar fi consumat și tocană de fasole, miel, ierburi amare, sos de pește, pâine nedospită, curmale și vin aromatizat.

De Anca-Teodora Popa

Citeşte şi: 

Care sunt cei mai sănătoşi peşti şi pe care să îi eviţi

Remedii naturiste pentru hemoroizi