Poate mierea de Manuka să prevină cancerul? Iată ce spune medicul!

image

Mulţi oameni sunt interesaţi de leacuri care ar putea oferi protecţie faţă de boli grave, inclusiv cancerul. Un remediu recomandat de unii ca având proprietăţi anticancer este mierea de Manuka. Dr. Irina Mateieş, medic primar de medicină de familie şi nutriţionist, specializat în nutriţie oncologică, explică mai multe despre acest subiect.

Tocmai ce am auzit de la un pacient că folosește miere de ManuKa. Pacientul m-a întrebat, după ce deja cumpărase produsul, ce părere am despre el. Și întâmplător am întrebat cât costă și mi-a zis că a dat 800 ron pe borcan. Am crezut că nu am auzit bine și am mai întrebat o dată. Wow.....

🐝Deci ce-i cu mierea de Manuka?

Mierea de Manuka este colectată din stupii din jurul copăcelului Manuka (Leptospermum scoparium), o plantă originară din Australia și Noua Zeelandă. A fost folosită atât ca aliment, cât și ca tratament topic pentru răni, arsuri și ulcere.

🐝 În studii in vitro și studii pe animale, a demonstrat proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare, anitoxidante și antiulceroase. Metilglioxalul, unul din componentele mierii de Manuka, este bactericid.

🐝Există și studii pe oameni, dar relativ mici, care au investigat acțiunea mierii de Manuka în caz de gingivită și alte probleme de igienă orală, dermatită, rinită și sinuzită.

🐝 Nu există studii care să arate ca mierea de Manuka ar avea propietăți anticancerigene. Însă a fost studiată pentru posibilitatea combaterii efectelor adverse ale unor tratamente oncologice, cum ar fi radioterapia. Mierea a fost încercată pentru reducerea mucozitei orale și a esofagitei radice. Rezultatele nu au fost spectaculoase. S-a observat o minoră scădere a suprainfecțiilor dar nu a gradului de mucozită sau esofagită.

🐝Pentru a putea zice lucruri mai clare este nevoie de studii pe oameni cu număr mai mare de participanți.

🐝 Nu am găsit nicio potențială interactiune cu medicația oncologică, așa că, pe partea asta, nu par a fi probleme.

🐝Deci dacă ar avea un preț normal, aș zice, sigur, de ce să n-o folosim. Însă nimic din proprietățile ei nu justifică prețurile exorbitatante. Plus, riscul că nu știi niciodată dacă chiar o fi miere de Manuka.

Sursă: facebook.com/NutritieOncologica