Cum explicăm semnificaţia Paştelui pe înţelesul copiilor

1 2 jpg jpeg

Iată cum le putem prezenţa istoria Învierii, fără a-i speria pe copii. Îmi amintesc că, în copilărie, Paştele a însemnat pentru mine mai mult obiceiul de a ciocni ouă roşii, iar adevărată lui semnificaţie am aflat-o abia pe la zece ani, când mi-a căzut în mâna o Biblie pentru copii.

Contextul comunist al copilăriei mele nici nu a încurajat explicaţiile religioase. Altfel stau însă lucrurile cu copiii noştri, obişnuiţi să ceară şi să primească mereu lămuriri. Dincolo de ouă roşii şi iepuraşi de ciocolată, Paştele este cea mai importantă sărbătoare creştină, căci fără realitatea Învierii creştinismul nu ar fi decât o culegere de basme frumoase.

Sărbătorind Paştele în rit ortodox sau catolic, nu se poate ca cei mici să nu vadă în icoane scena crucificării, fără să pună întrebări despre ea.

Fie că eşti un credincios practicant, fie că eşti ateu sau agnostic, istoria Paştelui face parte din cultura generală de bază, iar pentru a fi capabil să răspunzi la întrebările copiilor trebuie să ştii bine cum s-au petrecut lucrurile.

Între ziua în care sărbătorim intrarea Domnului în Ierusalim (duminica Floriilor) şi învierea din duminica pascală sunt detalii despre trădare, moarte, durere, smerenie şi iubire, pe care e bine să le citeşti direct din Evanghelii.

1. Începe cu naşterea: adu-le aminte de bebeluşul Iisus pe care l-am sărbătorit la Crăciun.

2. Explică-le că Iisus este Fiul lui Dumnezeu, vorbeşte-le despre scopul venirii Lui pe pământ şi cum doreşte să ne apropie de Dumnezeu.

3. Introdu conceptul de păcat, potrivit cu puterea de înţelegere a copilului. Chiar şi cei mai mici fac diferenţa între o fapta bună şi una rea. Le poţi explică că păcatul e că un zid între om şi Dumnezeu, iar în vechime oamenii nu puteau să îşi ceară iertare pentru faptele lor rele fără să aducă un animal ca jertfă, de cele mai multe ori un miel. Hristos a luat locul mielului pentru că noi să ne putem cere iertare fără acel sacrificiu animal.

4. Vorbeşte-le despre dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, care L-a trimis pe Iisus pe pământ să vindece şi să mântuiască.

5. Explică-le că oamenii răi L-au arestat şi L-au ucis (în funcţie de vârsta copilului poţi lasă la o parte detaliile despre realitatea dură a crucificării).

6. Nu uita să le spui că a treia zi a înviat, şi după puţin timp s-a înălţat la Cer.

7. Încheie reasigurându-i pe copii de faptul că Dumnezeu îi iubeşte, iar rostul sacrificiului Său este ca ei să poată primi iertare pentru faptele rele atunci când îi mustră conştiinţa.

Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame.ro