Când femeile nu mai fac sex, această parte a corpului li se poate micșora

Terapeuții sexuali îți vor spune că, atunci când încetezi să faci sex, pot apărea probleme relaționale, cum ar fi nesiguranța, frica și intreruperea comunicării, dar exista și o serie de alte probleme legate de lipsa intimității, de exemplu riscul de deces prematur.

image

Deoarece această activitate intimă este un exercițiu (deși unul lipsit de intensitate) și oferă mușchilor inimii antrenament, persoanele care fac sex regulat ar putea avea o sănătate mai bună a inimii. Pentru bărbați, sexul înseamnă și protejarea sănătății prostatei.

Pentru femei, a nu se masturba sau a face sex cu penetrare poate duce la modificări în părțile corpului, în special la nivelul vaginului.

Lipsa sex , probleme in cuplu FOTO Shutterstock

Lipsa sexului poate provoca modificari la nivelul vaginului. Foto: Shutterstock

Potrivit experților, canalul vaginal s-ar putea micșora în dimensiune atunci când femeile se abţin de la sex pentru o perioadă lungă. Activitatea sexuală menține vaginul sănătos și stimulat.

„Vaginul este un tub elastic”, a explicat dr. Salena Zanotti de la  Avon Pointe Family Health Center din Avon, Ohio. 

Potrivit experților, există o diferență în modul în care vaginul se micșorează sau se strânge din cauza lipsei de stimulare sexuală la femeile aflate în premenopauză în comparație cu femeile aflate în postmenopauză. În prima tabără, scăderea este temporară și se rezolvă după primele câteva acte intime. Cu toate acestea, în ultimul caz, ar putea fi permanent și are legătură cu hormonul estrogen.

Estrogenul, hormonal sexual este responsabil pentru menținerea elasticității și lubrifierii vaginului. Pentru femeile care nu au ajuns la menopauză, nivelurile de estrogen rămân bogate, de obicei. Nu același lucru se poate spune despre femeile care au ajuns la menopauză și sunt în postmenopauză.

Nivelurile mai scăzute de estrogen înseamnă o serie de schimbări pentru femei din punct de vedere sexual, dintre care una include uscăciune vaginală și un canal vaginal mai puțin elastic.

Acest lucru poate duce chiar la sex mai dureros. De fapt, experții recomandă sexul regulat femeilor aflate în postmenopauză pentru a stimula fluxul de sânge către vagin, pentru a-l menține sănătos și pentru a-și menține elasticitatea. Alte modificări post-menopauză includ o dorință sexuală mai scăzută, dificultăți de a se trezi și provocări în atingerea orgasmului.

Cu toate acestea, micșorarea vaginului pentru femei înainte de menopauză are mai mult de-a face cu faptul că lipsește activitatea sexuală.

De asemenea, „dacă simți că vaginul tău este mai strâmt după ce ai luat o pauză de la sex, poate fi mai mult legat de tensiune sau de lipsa de confort/excitare. Folosește lubrifiant și așteaptă până când nivelul tău de excitare este ridicat, înainte de relua actul sexual”, a explicat sexologul Jess O'Reilly.

Este important de știut că, în afară de vagin, o mulțime de alte lucruri se întâmplă cu corpul tău atunci când încetezi să faci sex. În afară de preocupările relaționale și legate de sănătatea inimii, s-ar putea să simți mai multă anxietate și nivelul tensiunii arteriale poate crește. Dar, chiar și informate, unele femei pot decide să nu mai facă sex și aceasta este o alegere personală.  

Sursa: Health Digest