Aşa pot fi prevenite căzăturile la vârsta a treia!

Căderile pot fi grave la persoanele în vârstă. Statisticile arată că 1 din 4 adulți cu vârsta peste 60 de ani cade în fiecare an, dar mai puțin de jumătate dintre ei își informează medicul despre aceste accidente.

image

Există mulți factori care cresc riscul de cădere la vârsta a treia, iar printre acestea, se numără slăbiciunea inferioară a corpului, lipsa de vitamina D, probleme cu mersul și echilibrul, utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi tranchilizante sau antidepresivele, problemele de vedere, dureri de picioare sau încălțăminte de slabă calitate, pericolele din acasă, cum ar fi trepte sparte sau covoare deteriorare de care se pot împiedica.

Se poate ajunge la imobilizare

Unele dintre riscurile primare are căzăturilor include fracturi de coloană, de șold și traume la nivel cranian. De la simple vânătăi la răniri grave, orice este posibil. În urma căzăturilor, vârstnicii pot rămâne imobilizați și incapabili să se angajeze în activități sau să aibă grijă de ei înșiși, lucruri care le pot provoca, tot ca o consecință, depresie.

Rănirea, urmată de spitalizare, este adesea o consecință a unor căzături rezultate din accidente casnice.

Cum pot fi prevenite

Prevenirea căderii este esențială în cazul adulților în vârstă! Pentru acest lucru, este nevoie de îndepărtarea din casă a lucrurilor care pot produce căderi cum ar fi covoarele alunecoase sau mici. Asigură podeaua băii cu materiale antiderapante și ai grijă la modul în care este iluminată casa pentru ca vârstnicii să vadă pe unde merg.

În momentul în care apare instabilitatea, este de preferat ca înaintea oricărui accident să apelezi la ajutoare pentru mers precum bastonul sau cadrul.

3 exerciții care ajută echilibrul 

Iată 3 exerciții ușor de făcut acasă și care ajuta la menținerea echilibrului corporal!

 Stai într-un picior: Ridică un picior de la sol și încearcă să-ți menții echilibrul timp de 30 de secunde sau mai mult. Poți începe sprijinit de un perete și să încerci să-ți reduci treptat sprijinul pe măsură ce devii mai stabil.

► Stând în picioare, ridică un picior în spate, ținând mâinile pe șolduri pentru echilibru. Încearcă să menții poziția timp de 15-30 de secunde, apoi schimbă piciorul.

► Mergi înainte și înapoi pe călcâie pentru a lucra mușchii gambelor și a îmbunătăți echilibrul.

Vezi şi: Orice persoană de vârsta a treia ar trebui să facă acest lucru!

Alte măsuri benefice

Întinderile simple, dar făcute în mod regulat, precum și antrenamentele de forță pot fi de ajutor pentru a menține funcția echilibrului corporal cât mai mult timp, dar ele trebuie realizate constant, începând cu maturitatea și continuate la bătrânețe, pentru ca organismul să fie adaptat.

De asemenea, purtarea unor ochelari cu dioptrii corecte și echilibrul alimentar, precum și suplimentarea cu vitamine și minerale sunt măsuri necesare pentru a preveni accidentele de acest fel.