Iată ce ne recomanda celebra Sanda Marin să mâncăm în fiecare lună!

Cartea de bucate a Sandei Marin a fost nelipsită pentru multe gospodine în perioada comunismului şi probabil nu era casă în care aceasta să nu se afle.

image

Numele adevărat al Sandei Marin a fost Cecilia Maria Simionescu (Zapan, după căsătorie). Ea s-a născut la Iași în anul 1900, într-o familie de intelectuali. Tatăl, profesor universitar, geograf, naturalist și paleontolog, a trimis-o pe tânăra Cecilia să studieze pianul la Paris. Cecilia vorbea fluent germana, franceza și engleza. Totodată, ea avea o mare pasiune şi pentru gastronomie. Cecilia a ajuns să scrie celebra Carte de bucate atât pentru că nu exista un astfel de volum în acele timpuri, dar şi pentru a arăta că gastronomia este o artă care necesită vocaţie.

image

Totuşi, ea nu s-a semnat cu propriul nume, ci a folosit un pseudonim, Sanda Marin. Cartea conținea 10.000 de rețete culinare din bucătăria românească și internaţională, la prima ediție, cea din 1936, care a apărut la Editura Cartea Românească, unde director era chiar tatăl său, informează historia.ro.  

Vezi şi: Suplimentul mai puţin ştiut, care protejează inima, ficatul şi muşchii. Ce alte avantaje are

Recomandări de alimente pentru fiecare lună

Sanda Marin a făcut şi câteva recomandări, cum sunt şi cele de a consuma anumite alimente în funcţie de anotimp:

Ianuarie: Ciorbă de sfeclă / Tocană de purcel / Budincă de griș

Februarie: Cartofi cu smântână și frigănele / Mititei / Ștrudel cu brânză

Martie: Salată de măsline / Purcel de lapte la tavă / Cataif cu frișcă

Aprilie: Sufle de brânză / Frigărui de rinichi cu cartofi și salată / Tarte cu marmeladă

Mai: Scrumbii de Dunăre la tavă / Pui cu smântână / Compot de căpșuni

Iunie: Sufle de fasole verde / Cotlete de porc cu sos picant / Baclava

Iulie: Raci fierți / Gâscă umplută cu macaroane / Tort de ciocolată

August: Supă de roșii / Ghiveci de carne / Plăcințele cu prune

Septembrie: Guvizi prăjiți / Vinete cu carne / Tarte cu mac

Octombrie: Raci prăjiți / Gulii umplute / Plăcintă cu brânză

Noiembrie: Supă de dovleac / Sarmale de crupe de porumb / Cornulețe cu marmeladă

Decembrie: Supă groasă de fasole / Ţelină umplută cu carne / Cartofi de ciocolată.

Sursă: historia.ro