Alimente pe care nu ştiai că ar trebui să le păstrezi la frigider

Iată o listă cu câteva dintre cele mai comune alimente despre care s-ar putea să nu realizezi că ar trebui păstrate la frigider, realizată de Martha Stewart

Sosul iute

Dacă se întâmplă să conțină smântână sau ouă, trebuie să fie ținut de la început, la frigider. Pentru alte sosuri iuți, chiar și cele făcute cu oțet, depozitarea lui în cămară poate fi suficientă până la deschidere, dar, dupa aceea este de preferat să-l congelezi pentru a-i păstra aroma și a preveni deteriorarea. Sosurile iuți se pot strica după o lună sau două daca  nu sunt fermentate sau nu conțin un nivel ridicat de sare.

Ketchupul

Există o mulțime de dezbateri cu privire la situația în care ketchup-ul ar trebui sau nu să fie păstrat la frigider după ce este deschis. Există un risc mic ca acesta să găzduiască microorganisme dăunătoare. Dar totuși ar trebui să-l păstrezi la frigider.

Sos de rosii jpg

„Cel mai bine este să-l păstrați la frigider după deschidere, deoarece ketchup-ul conține zahăr și aciditatea nu este atât de mare încât să împiedice creșterea microorganismelor de alterare. Drojdia și mucegaiul pot infecta cu ușurință ketchup-ul și pot duce la modificări ale aromei.”

Siropul din esență de arțar

Acesta nu conține conservanți și trebuie păstrat la frigider, odată deschis. „Conținutul de apă este suficient de mare pentru ca drojdiile să crească și să strice siropul”, spune Le. Zahărul se poate cristaliza în jurul gâtului recipientului chiar și atunci când siropul este refrigerat, dar este un semn de alterare, ci ar putea îngreuna deschiderea sticlei.

Muştar

„Muștarul nu conține la fel de mult zahăr precum ketchup-ul, așa că poate fi ținut în afara frigiderului timp de aproximativ una până la două luni înainte de a se strica”, scrie Matha Steward. Ca și în cazul altor alimente, păstrarea muștarului în frigider îi va păstra și calitatea.

Nuci și semințe

„Nucile și semințele au un conținut mai mare de ulei și pot râncezi mai repede la temperatura camerei. Păstrați-le într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi cămară, dacă le epuizați rapid; în caz contrar, pentru a păstra prospețimea, puneți-le în frigider sau puneți-le în congelator pentru păstrare pe termen mai lung. Amintiți-vă că nucile întregi, fără coajă, vor rămâne proaspete mai mult timp decât cele decojite și tocate.”, scrie Martha Stewart.

Unturi de nuci

Indiferent dacă preferați untul de migdale sau de arahide, untul de nuci poate fi păstrat la temperatura camerei când este nedeschis. Odată deschis, uleiul începe să se separe și să râncezească; acest lucru este valabil mai ales pentru unturile naturale de nuci (cele fără conservanți adăugați).

Tortilla

Nu sunteți sigur cum să păstrezi tortilla? Pune-le la frigider. Ele pot face rapid mucegai dacă sunt lăsate la temperatura camerei.

Grâu integral

Spre deosebire de făina universală, grâul integral și alte făinuri în loturi mici, conțin germeni și tărâțe. Aceasta înseamnă că, la fel ca nucile și unturile de nuci, sunt bogate în uleiuri naturale care pot râncezi în timp.

faina jpeg

Acasă, păstrează proaspăt grâul integral și alte făinuri, transferându-le din ambalajul original într-un recipient etanș pe care îl păstrezi la frigider. Ca și în cazul altor ingrediente refrigerate, adu aceste făinuri la temperatura camerei înainte de a le folosi pentru coacere.

Citește și  Dr. Laura Ene: Obezitatea îngroapă inima în grăsime, creşte tenisunea şi afectează respirația