Mame toxice. Care sunt riscurile pentru copiii lor?

Dacă ai crescut fără iubire, într-o stare de permanent control sau limitele nu ți-au fost respectate, atunci este posibil să fi crescut alături de o mamă toxică.

Ca adult, s-ar putea să te lupți cu anxietatea, depresia, abilitățile nesănătoase de a face față și problemele relaționale. Terapia te poate ajuta să te vindeci dintr-o copilărie dificilă și să eviți crearea de tipare toxice în relațiile tale cu proprii copii.

Reacții exagerate

Conflictul este inevitabil în relațiile mamă - copil. La un moment dat, mamele vor fi în dezacord cu copiii lor și invers. Cu toate acestea, este posibil ca unele mame să nu aibă capacitatea de a-și controla furia și de a rezolva conflictele cu copiii lor într-un mod sănătos.

Mamele toxice își pot exprima furia în moduri negative, cum ar fi prin adjective jiognitoare și țipete. În cazuri extreme, părinții toxici pot deveni violenți și abuzivi. În timp, copiii pot dezvolta ei înșiși frică, anxietate sau chiar tendințe violente ca răspuns la această toxicitate.

Are pretenții enorme

O mamă toxică îți poate predinde lucruri neobișnuite și copleșitoare. Se poate aștepta să renunți la totul pentru ea și să-I răspunzi nevoilor, chiar dacă ai propria ta viață. Dacă încerci să spui „nu”, ea poate răspunde cu furie, critică sau să-ți creeze vinovăție. S-ar putea să te simți prins în a ceda cerințelor ei, chiar dacă nu îți dorești. De-a lungul timpului, acest lucru te poate duce la furie, resentimente și epuizare.

image

Mamele toxice subminează uindependența copiilor. Foto Shutterstock

Te manipulează

Manipularea este o trăsătură caracteristică a unui părinte toxic. O persoană manipulatoare încearcă să schimbe gândurile, sentimentele sau comportamentele altei persoane pentru propriul beneficiu. Acest lucru se face adesea într-un mod ascuns. De exemplu, o persoană manipulatoare s-ar putea oferi să-ți facă o favoare, deoarece are să-ți ceară ceva mult mai prețios, la schimb.

Dacă spui nu, ei pot pretinde că le datorezi, ceea ce te poate face să te simți forțat să cedezi cererii. Dacă crezi că ești manipulat, întreabă-te dacă gândurile, sentimentele și acțiunile tale sunt ale tale sau dacă par a fi influențate de altcineva.

Nu-ți respectă limitele

Una dintre cele mai comune trăsături ale unei mame toxice este nerespectarea granițelor. Poate că ai încercat să stabilești limite în relația ta, doar ca să le ignori. De exemplu, s-ar putea să o fi rugat să-ți respecte confidențialitatea, dar apoi ai aflat că ea a citit jurnalul tău sau a căutat pe rețelele de socializare. Dacă așa stau lucrurile, s-ar putea să îți simți violate intimitatea și lipsit de putere. De asemenea, s-ar putea să te înconjori de oameni care să nu-ți respecte limitele, la fel ca mama ta.

Nu-ți recunoaște realizările

Dacă descoperi că mama ta îți minimizează sau îți desconsideră succesele, atunci s-ar putea să ai de-a face cu o relație toxică. Este posibil ca aceste mame să nu se poată simți mândre de tine din cauza propriilor nesiguranțe și a geloziei.

Acest lucru poate fi deosebit de dureros, deoarece oricine își dorește să fie iubit și validat de părinți. S-ar putea să descoperi că, indiferent ce faci, niciodată nu simți cu adevărat că ai câștigat aprobarea mamei tale.

Te rănește cu acțiunile ei

O mamă toxică poate spune sau face lucruri fără să se gândească la modul în care îi vor fi afectați copiii. Ea poate fi atât de concentrată pe propriile nevoi, încât nu poate recunoaște cum te face să te simți comportamentul ei. În cazuri severe, aceasta poate implica abuz fizic sau verbal. Chiar și ca adult, puteți suferi abuz din partea unei mame toxice. Dacă mama ta a fost abuzivă fizic în timpul copilăriei, acest lucru se poate transforma în abuz verbal pe măsură ce îmbătrânești. Adesea, mamele care sunt abuzive față de copiii lor au suferit și ele abuzuri în propria copilărie.

Refuză să-și ceară scuze

Mamele toxice pot să nu își asume responsabilitatea și să își ceară scuze pentru acțiunile lor. Ei pot spune sau face lucruri care sunt vătămătoare și apoi au pretenția să mergi mai departe ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, iar acest lucru te face să te simți rănit și furios, fără nicio modalitate de a-ți exprima sentimentele sau de a lucra  la exprimarea stărilor tale. Există și situații în care, unii copii își cer scuze pentru lucruri care nu sunt vina lor doar pentru a păstra pacea în familie.

Încearcă să te controleze

Dacă ai simțit că mama ta a încercat să controleze ceea ce gândești, simți sau faci, atunci s-ar putea să ai de-a face cu o relație toxică. De exemplu, poate mama ta a decis ce facultate vei urma, cu cine te vei întâlni sau ce haine vei purta chiar și ca adult.

Eforturile ei de a te controla te-au determinat să te retragi, să încerci să stabilești limite sau pur și simplu să cedezi. A avea un părinte care controlează te poate împiedica, de asemenea, să înveți abilitățile de care ai nevoie pentru a prospera ca adult. S-ar putea să te simți nesigur pe tine sau pierdut când vine vorba de a fi adult.

Îi lipsește empatia

Empatia este capacitatea de a lua în considerare și de a înțelege experiența emoțională a altei persoane și joacă un rol important în educația parentală. Copiii învață cum să aibă empatie pentru ceilalți experimentând empatia de la părinți. Mamele toxice sunt adesea lipsite de empatie cu copiii lor și sunt inconsecvente în exprimarea dragostei, înțelegerii și căldurii.

Acest lucru poate fi cauzat de faptul că și ea provine din familii toxice în care empatia nu a fost exprimată. Din păcate, lipsa de empatie poate duce la o legătură slabă între mamă și copil, iar efectele asupra sănătății mintale sunt foarte multe.

Efectele asupra sănătății mintale ale unei mame toxice

Comportamente mamelor toxicesunt diferite de la o mamă cu tulburare de personalitate narcisică, la o mamă care trăiește cu tulburare obsesiv compulsivăla una care are tendințe antisociale. Efectele mentale pe care le experimentați din cauza unei mame toxice vor depinde de cât de toxică a fost mama dvs, de cât timp ați petrecut cu ea și de dacă ați avut sau nu alte relații pozitive cu adulți în viața voastră.

Dacă ai reușit să petreci timp cu alți adulți care te susțin, grijulii și iubitori, care te-au tratat bine, este posibil să fi putut face față unei relații negative cu mama ta.

Unele consecințe comune cauzate de creșterea alături de o mamă toxică includ anxietatea și depresia în timpul copilăriei și la vârsta adultă. Persoanele crescute în familii toxice pot fi, de asemenea, mai predispuse la abuzul de droguri și alcool și pot avea, de asemenea, dificultăți în relațiile personale.

Dacă abuzul fizic, emoțional sau sexual a făcut parte din copilăria dumneavoastră, atunci sunteți expus riscului de tulburare de stres posttraumatic (PTSD), care este o tulburare de sănătate mintală care se poate dezvolta ca răspuns la traume.

Dacă ai o mamă toxică, s-ar putea să-ți fie dificil să stabilești o relație sănătoasă cu proprii copii. Adulții care au suferit abuzuri asupra copiilor sunt mai susceptibili de a avea relații abuzive cu copiii lor. Cu toate acestea, ciclul generațional de abuz poate fi oprit. Fiind conștient de riscul dvs. și luând măsuri, puteți preveni aceeași toxicitate să se întâmple în propria familie.

Citește și Studiu. Băutura care le protejează pe femei de problemele cognitive