9 motive pentru care simți mereu frig. Când e necesar să mergi la medic

frig jpg

Cu toții avem prieteni care țin încălzirea pornită vara. Unii oameni simt frigul mai mult decât alții - și dacă acesta ești tu, merită remarcat că ar putea exista o cauză serioasă.

Dacă există alte simptome, cum ar fi furnicături în mâini și picioare, drumuri frecvente la toaletă sau creștere în greutate, există și mai multe motive de îngrijorare. "Dacă te simți obosit sau ai respirație scurtă sau amețești, fă modificări în obiceiurile tale”, spune Dr. Bidey

Iată câteva dintre cauzele care ar putea fi de vină!

Ai probleme cu tiroida

Tiroida este o glandă care se află în gât. Produce hormoni care afectează ritmul cardiac și temperatura corpului, printre multe alte funcții de reglare ale corpului.

Când tiroida nu produce suficienți hormoni cheie, poți dezvolta o sensibilitate la frig.

Alte simptome includ oboseală, creștere în greutate, dureri musculare, piele uscată și unghii fragile.

„Simptomele date de tiroidă sunt adesea similare cu cele ale altor afecțiuni și, de obicei, se dezvoltă lent, așa că este posibil să nu le observi ani de zile.

Ar trebui să mergi la medic și să cerei să fii testat dacă ai simptome.”

Ai lipsă de fier

Obținem fier din dieta noastră, din alimente, inclusiv carne, legume cu frunze închise la culoare și leguminoase. 

Când cineva are un conținut scăzut de fier, poate suferi de anemie prin deficit de fier, adică corpul nu poate produce suficiente celule roșii sănătoase.

Acest lucru te poate lăsa cu mâinile și picioarele reci, dar semnele mai evidente sunt respirația scurtă și oboseala.

Deficiența de fier trebuie tratată de medicul de familie, așa că fă o programare dacă crezi că ai simptome, care includ și pielea palidă, slăbiciunea și palpitațiile la nivelul inimii.

Iei anumite medicamente 

Medicamentele există pentru a ne face bine, dar majoritatea vin cu efecte secundare.

“Unele, cum ar fi beta-blocantele, pot provoca mâini și picioare reci”, spune dr. Bidey.

El susține că aceste medicamente funcționează prin încetinirea ritmului cardiac, pentru a împiedica inima să pompeze prea tare și să reacționeze la adrenalină și la alți hormoni de stres. 

Este întotdeauna o idee bună să discuți cu medicul tău despre reacțiile adverse ale medicamentelor

Ai o afecțiune cardiacă sau circulatorie

Mulți oameni suferă de o afecțiune cardiacă sau circulatorie nediagnosticată. Picioarele reci ar putea fi un semn al unei afecțiuni neglijate, dar grave, numită boală arterială periferică (PAD).

Apare atunci când acumularea de depozite de grăsime în artere restricționează fluxul de sânge către picioare.

 Ai diabet 

Diabetul afectează aproape cinci milioane de britanici în Marea Britanie și mulți alții sunt expuși riscului. Poate dura ceva timp pentru a obține un diagnostic dacă nu ești conștient de simptome sau dacă acestea sunt subtile.

Simptomele cheie includ mers des la toaletă, sete excesivă și oboseală.

Senzația de frig este, de asemenea, un semn mai rar al afecțiunii.

Dr. Bidey precizează: „Diabetul îți poate afecta rinichii, sistemul circulator și alte lucruri, iar acesta este motivul pentru care ai senzația de frig.” 

Problemele cu rinichii pot declanșa anemia, care vine cu sensibilitatea la frig, iar diabetul poate provoca leziuni ale nervilor, iar toate astea îți fac și picioarele reci.

Ești subponderală

Dacă ai mai puțină grăsime corporală - fie în mod natural, din cauza slăbirii sau a unei afecțiuni medicale - este posibil să simți mai mult frigul.

În afară de asta, mai multe complicații îngrijorătoare pot apărea atunci când ești prea slabă, ai probleme de fertilitate, deficiențe nutriționale și sistem imunitar slăbit.

Experții avertizează că, uneori, cineva care se plânge că îi este frig poate suferi de o tulburare de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia.

Ai boala Raynaud

Este normal ca degetele de la mâini și de la picioare să se simtă amorțite și reci la temperaturi scăzute.

Cu toate acestea, unii oameni se confruntă cu asta din cauza boalii Raynaud, care face ca arterele mici să se îngusteze și să restrângă fluxul sanguin.

Persoanele care au boala vor observa că pielea devine mai palidă ca de obicei la degetele de la mâini și de la picioare, dar uneori și nasul, buzele, urechile și sfârcurile sunt afectate.

Culoarea pielii revine la normal după ce te-ai încălzit.

Cu toate astea există lucruri pe care le poți face singur: să te încălzești în timpul iernii, să faci exerciții (pentru a îmbunătăți circulația) și să urmezi o dietă echilibrată.

Dar există câteva motive pentru care ar trebui să consulți medicul de familie, inclusiv dacă simptomele nu se îmbunătățesc sau sunt doar pe o parte a corpului.

Fac atacuri de panică

Este posibil ca unii oameni să nu realizeze că au avut atacuri de panică până când au apărut câteva.

Experiența poate fi înspăimântătoare, pentru că provoacă respirație greoaie, o inimă accelerată, transpirație, tremur și amețeli. 

“Un simptom mai puțin frecvent al atacului de panică este senzația de frig", spune dr. Gary LeRoy, președintele Academiei Americane a Medicilor de Familie.

„Uneori, oamenii care au atacuri de panică au acest sentiment de moarte iminentă, deoarece inima lor nu bate eficient. În încercarea sa de autoconservare, corpul va canaliza sângele către acele organe majore în detrimentul zonelor periferice ale corpului și, uneori, oamenii au senzația că fac frison”.

Îmbătrânești

„Când îmbătrânim, lucrurile se încetinesc, iar o parte din temperatura corpului corpului tinde să scadă lent”.

Când îmbătrânim, țesutul gras de sub piele se subțiază, iar vasele de sânge sunt mai puțin flexibile, încetinind fluxul de sânge în jurul corpului. 

În timp ce sensibilitatea la frig crește pe măsură ce îmbătrânim, nu trebuie întotdeauna neglijată și  onsiderată ca fiind normală

       Afecțiuni precum diabetul, boala arterelor periferice și bolile de rinichi - care îi pot afecta pe cei de vârstă înaintată - pot restricționa fluxul sanguin și pot scădea temperatura corpului.

Dacă ești tot timpul rece și, de asemenea, obosit, amețit sau ai alte simptome neobișnuite, merită să mergi la medic.